fbpx

Fura dolgok, amelyek szívbetegséget okozhatnak

Fehér inges férfi mellkasát fogja, előtte szívhang-illusztrációval.

Sokféle dolog okozhat szívbetegséget. Olyan dolgok is, amelyekről nem is gondolnánk, hogy ilyen komoly problémát szülhet, hiszen sokan meg vannak róla győződve, hogy csakis az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás és az inaktív életmód lehet az oka a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. Lássuk is, melyek azok a tényezők, amelyek felelőssé tehetők a szívbetegségek kialakulásáért.

Az egyik ilyen dolog nem más, mint a hangos zene, amely megemeli a szervezetben a kortizolszintet. Hatására nagyfokú stressz alakul ki a szervezetben. A folyamatosan fennálló, azaz a krónikus stressz pedig szívbetegségek okozója lehet.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a foggal kapcsolatos betegségek és problémák összefüggésbe hozhatók például a szívroham és más szívbetegség kialakulásával.

A több műszakos munkarend is oka lehet a szívvel kapcsolatos betegségek kialakulásának. A szabálytalan munkaidő megzavarja a szervezet cirkadián ritmusát és sebezhetővé tesz a szívproblémákkal szemben. Ha nem is tudunk a munkánkon változtatni, járjunk el rendszeresen kardiológiai szűrővizsgálatra.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A levegő szennyezettsége is nagyon veszélyes, hiszen plakk formájában rakódik le az artériák falán és ez szívbetegséget, illetve az agyat érintő betegségeket is okozhat. Nem is beszélve a tüdőt érintő súlyos, krónikus betegségekről.

A krónikus alváshiány is összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel. A kevesebb alvás megnöveli a stresszhormonok szintjét a szervezetben, ami a vérnyomást és a pulzusszámot is megemeli. A megnövekedett értékek pedig szívbetegségeket generálnak.

Az inaktív életmód rendkívül károsan hat a szív- és érrendszerre. A túlzásba vitt edzés, például a nehéz súlyok emelgetése sem jó ötlet, hiszen ez akár aortarepedést is okozhat.

Szívproblémákat generálhat az ülő életmód is. A hosszan tartó ülés inzulinérzékenységet okozhat, illetve azoknak az enzimeknek a száma is csökkenhet, amelyek a zsírbontásért felelősek. Ennek következménye az elhízás, ami károsan hat mind a szív, mind pedig az érrendszer egészségére.

Ha nem eszünk legalább heti egy alkalommal olajos halakat, akkor csökkent lesz a szervezetünkben az omega-3-zsírsavszint, ami szintén oka lehet a szívbetegségek kialakulásának. Diófélékkel és lenmaggal is bevihetünk omega-3 zsírsavat a szervezetünkbe.

1 hozzászólás

  1. Váradi zsoltné

    Nekem töbször van mellkasi nyomas ere irtak most nitromint de nm értem hogy sziv uhg nélkül hogy lehet megalapitani hogy szükület van?

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük