fbpx

Ha nincs jól a lelkünk, a testünk megbetegszik

Doktornő fehér köpenyben fonendoszkóppal a nyakában hallgatja egy nő páciensét, papír a kezében.

Az ember életében adódhatnak olyan lelki problémák, amelyek fizikai tüneteket, sokszor akár komoly betegségeket is okoznak. A lelkünket érő kín nem mindig nyilvánul meg testi fájdalomban, de a szervezetünk jelez, ha valami nagyon nincs rendben velünk. A lelket ért sérelmekre figyelmeztet a hajhullás, a különféle bőrbetegségek, az emésztési vagy táplálkozási zavarok, az ekcéma vagy a magas vérnyomás is. A lélek üzen a testnek, ha bensőket valamilyen ártalom éri, és ez testi egészségünkre is kihat. Ezt a jelenséget nevezzük pszihoszomatikának. A pszichoszomatika egy görög eredetű szó. A pszicho kifejezés az elmére, míg a szomatikus szó a testre utal. Amikor pszichoszomatikus betegségről beszélünk, akkor mindig egy olyan nyavalyára gondolunk, amit az elme okoz a test élettani folyamataival. A diagnózis felállítását nehezíti, hogy sok esetben nem egy konkrét betegség alakul ki a páciensnél, hanem csak egy-egy tünet, és a vizsgálatok sem mutatnak semmilyen eltérést, amit kezelni lehetne. Ezek a panaszok csupán a lélek válaszai az idegrendszeren és az immunrendszeren keresztül a testet érő negatív ingerekre.

Nézzük, hogy a lélekre nehezedő súlyos gondok milyen testi szimptómákat okozhatnak. Ha valakinek bőrproblémái vannak, az utalhat a ki nem nyilvánított érzelmekre, és azt jelzi, hogy az illető képtelen a megfelelő kommunikációra környezetével. Az emésztési gondokkal küzdők sokat tépelődnek, de sérelmeiket nem merik hangosan kimondani, hanem inkább csendben rágódnak rajta. A határozatlan embereket gyakran gyötrik gerincbántalmak. A migrén a maximalista emberekre jellemző. A nőiség, a szexualitás elutasítása női betegségekben csapódik le. A pajzsmirigybetegség megjelenése a változásoktól, a jövőtől való félelemnek és a bizonytalanságnak köszönhető. A torokkaparás azoknál alakulhat ki, akiknek nem merik nyíltan felvállalni a véleményüket. Az érzelmek visszafojtása hólyaggyulladást eredményezhet. A reumás személy önmagával és a környezetével sem elégedett. A vesebetegséggel küzdő egyén sikertelen a párkapcsolatában, és képtelen jó kapcsolatot kiépíteni embertársaival. A gyomorbetegség jelezheti, hogy az illető a benne dúló haragot, dühöt és régi sérelmeit visszafojtja, nem tud azoktól megszabadulni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az orvostudomány ma már elfogadja, hogy léteznek pszichoszomatikus betegségek, de a páciensek is nyitottak a lélek és a test együttes gyógyításának lehetőségére. Fontos, hogy a lelki sebek okozta tünetek megtapasztalásakor keresse fel orvosát, és beszéljék meg a lélek gyógyításának módjait, hiszen a lelki sérelmek és fájdalmak feldolgozása teszi csak lehetővé, hogy ne betegedjen meg komolyan, és teste, illetve lelke újra összhangban tudjon létezni egymással.

  1. Szabó Katalin

    Tudom, hogy melyek azok a gondok, amelyek nehezítik a lelkemet. Próbálok pozitívan gondolkodni, rendszeresen relaxálok, de ez kevés – mert a testi tüneteim/betegségeim szerintem a hosszú ideje tartó pszichés terhekre vezethetők vissza. Mit tehet az ember egy vidéki kisvárosban?

  2. Laszlo Lizak

    ….. keresse fel orvosát ….. mondja az utolsó sorokba. Kissé meggondolatlanul mondta ezt, mert az orvosok egyszerüen nem foglalkoznak ezzel. Nagyon jól tudjuk, hogy a lelki problemák nem az orvosoké. Még psikologusok sem érnek fel arra a szintre.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük