fbpx

Házi praktikák lábdagadásra

Fehér lavórban egy hölgy a lábát áztatja, a vízben rózsaszínű virágok, mellette fehér és lila törölköző.

Manapság sokan folytatnak ülő életmódot. Sajnos a sok ülés kihatással van az egészségi állapotra, nemcsak a gerincre és az izmokra hat hátrányosan, hanem a szív és a tüdő működését is negatívan befolyásolja. Az ülő életmód ezen kívül a keringést is érinti, akár a láb ödémásodását, dagadását is kiválthatja.

A sok ülés fájdalmat is okozhat a test számos pontján, súlygyarapodáshoz is vezethet, sőt  a lelki és az érzelmi állapotunkra is hatást gyakorolhat.

A láb dagadásának hátterében különböző okok állhatnak. Számos egészségügyi gondot is jelezhet a láb dagadása, akár veseproblémát, fertőzést vagy az ízületek gyulladt állapotát is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amennyiben valamilyen betegség áll a háttérben, mindenképpen orvosi vizsgálat javasolt, hiszen a betegség kezelésével a dagadt láb gondja is megszűnik. Ha azonban csupán a mozgásszegény életmód tehető felelőssé a problémáért, akkor néhány otthoni gyógymód is segíthet.

Az egyik módszer lehet, ha sós vízben áztatjuk a lábunkat. Ez nemcsak a duzzanattól, hanem a fájdalomtól is megszabadíthat bennünket. Mindemellett gyulladáscsökkentő hatása is ismeretes, amely nyugtatólag hat a megfáradt lábakra. Fontos megjegyezni, hogy ne forró vízben áztassa a lábát, mivel ez csak növeli a duzzanatot.

A grapefruit-illóolaj is jó módszer a fájdalom csillapítására és a duzzanat csökkentésére, hiszen antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Csökkentheti a dagadást és a gyulladást is, ezen kívül még a vizelethajtó tulajdonsága is segítségünkre lehet. Engedjen egy kádnyi fürdővizet, majd adjon hozzá néhány csepp grapefruit-illóolajat. Lazítson így egy félórát, és meglátja, hamarosan nyoma sem lesz a duzzanatnak.

Amennyiben a duzzadt láb problémájával küzd, pólcolja fel a lábát naponta több alkalommal. Az is segíthet, ha lefekszik a padlóra, a két lábát felemeli a magasba és megtámasztja a falon. Ez a módszer elősegíti a jobb vérkeringést.

A koriander magvai vagy az azokból készített tea is segíthet a duzzanat csökkentésében, hiszen gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Forraljon fel 2 dl vizet, adjon hozzá egy teáskanál koriandermagot, hagyja állni 10 percig, majd szűrje le és már fogyaszthatja is.

  1. Szuhay Péter

    Valahol azt olvastam, hogy a vérkeringést a szív, a nyirokkeringést a testmozgás hajtja. Szóval a boka dagadás ellen is a 4-8 km gyaloglás a biztos gyógymód.

    1. Kedves Péter! Sajnos a lábdagadás oka az ízület sérülése és gyulladása is lehet, ebben az esetben viszont nem jó a mozgatás, amíg meg nem gyógyul, utána is gyógytorna jelleggel, óvatosan érdemes a mozgást végezni. A nyirokrendszer megfelelő működéséhez valóban elengedhetetlen a mozgás.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.