fbpx

Hogyan tarthatjuk fenn az egészséges immunrendszert?

Egy szürke asztalon ketté tört cigaretta, alatta stop felirat.

Az emberi test folyamatosan ki van téve a környezeti hatásoknak, a vírusoknak és a baktériumoknak, amelyek befolyással vannak az emberi szervezetre. Az, hogy a szervezetünk mennyire tud harcolni ezekkel a kórokozókkal szemben, nagyban meghatározza, hogy megbetegszünk-e vagy elkerülnek bennünket ezek a fertőzések vagy krónikus betegségek, mint például diabétesz, szívbetegség, ízületi fájdalmak, légúti fertőzések, nátha vagy torokproblémák. Az immunrendszer állapotától függ, hogy mennyire tud bennünket megvédeni a különböző fertőzésekkel és betegségekkel szemben. Többféle módon is erősíthetjük a védelmi rendszerünket, mutatjuk is, hogyan.

Az egyik módszer, ha leszokunk a dohányzásról. A dohányzás nagyon káros az egészségre nézve, hiszen növeli a rák kockázatát, illetve a szívbetegség, a vesebetegség és a stroke kialakulásának esélyét is. Ezen kívül a dohányzás oka lehet a tüdőproblémák, mint például a krónikus obstruktív tüdőbetegség vagy az asztma létrejöttének.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A dohányfüst miatt szabad gyökök alakulnak ki a szervezetben, amelyek káros hatással vannak az immunrendszer működésére. A dohányosok emiatt jobban ki vannak téve a mellkasi fertőzéseknek, hiszen csökken az immunitásuk. A rendszeres dohányzással az immunrendszer szinte teljesen megsemmisül, ezért a tüdő sebezhetővé válik a baktériumokkal és a vírusokkal szemben. A dohányzásról való leszokás növeli az immunitást és csökkenti számos betegség, köztük a szívroham kialakulásának esélyét.

Az elhízás nagy gondot jelent nemcsak hazánkban, hanem sok fejlett országban is. A túlsúly olyan betegségek okozója lehet, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívbetegség vagy a stroke, de összefüggésbe hozható a csontritkulás kialakulásával is. Az immunitást egészséges táplálkozással is fokozhatjuk. Havi 1,5 kg-os fogyás teljesen megfelelő, amit egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással is egyszerűen elérhetünk. Ráadásul a  testmozgás javítja az egészséget és lendületet ad az immunrendszernek is.

A kis mennyiségű alkohol csökkenti a stroke és a szívinfarktus kialakulásának kockázatait, de a nagy mennyiségben fogyasztott alkohol miatt megszűnik ez a védőhatás, sőt még az immunitás is jelentősen lecsökken.

A napi 7-8 óra alvás az immunrendszerünknek is nagyon fontos, hiszen így tud regenerálódni, így fogja maximálisan bírni másnap a gyűrődést és kivédeni a kórokozók támadásait. Az álmatlanságban szenvedő személyek nemcsak fáradtak, hanem alacsony immunitással is rendelkeznek, és hajlamosabbak a különböző fertőzések kialakulására.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    A dohányzás káros hatása közismert, legfeljebb az erős dohányosok vigyáznak, nehogy ők is megtudják. Sajnos a két másik sunyi tüdőrákot segítő tényezőről még kevesebb szó esik: az egyik a dízelmotorok füstje a PAH tartalommal (policiklikus aromás szénhidrogének, magyarul a látható füst-összetevő). Vitatottabb, de jó, ha észben tartjuk: hogy a füstölt élelmiszer se ártalmatlan.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük