fbpx

Hormonális egyensúly megteremtése cinkkel

Cinktartalmú táplálékok halmaza és egy Zn feliratú fekete tábla.

A cink nem más, mint egy olyan ásványi anyag, amely biztosítani tudja a szem, a bőr és a haj egészségét. Nagy szükségünk van erre az ásványi anyagra. Ha cinkhiányban szenvedünk, sok egészségi problémával kell szembenéznünk. A cinknek kiemelkedő szerepe van az immunrendszer erősítésében, a hormonális egyensúly fenntartásában, illetve egyfajta védelmet jelent a szervezet számára a szabad gyökökkel szemben. Mire jó még a cink? Miért gond, ha cinkhiányban szenvedünk? A cikk erre adja meg a válaszokat.

A cink kiemelkedő szerepet játszik az immunrendszer megerősítésében. Nagyban segíti az úgynevezett T-sejtek, fehérvérsejtek elszaporodását, amelyek eredményesen küzdenek meg az olyan kórokozókkal, mint a gombák, a baktériumok és a vírusok. Ezek az organizmusok okozzák a fertőzéseket és a betegségeket. A cink ezen kívül védelmet jelent a szervezet számára a káros hatású szabad gyökökkel szemben is.

A cinknek kiemelkedő szerepe van az egészséges bőr és haj fenntartásában. A cink nemcsak a bőrben, hanem a csontokban is tárolódik. A cinknek jelentős szerepe van a kollagéntermelésben. A kollagén egy olyan fehérje, amely segít a bőr fiatalos kinézetének megtartásában. A kor előrehaladtával csökken a bőr kollagéntermelése, ezért lesz a bőr ráncos, petyhüdt és megereszkedett.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Nagyon sok fényvédő tartalmaz cinket, mivel védelmet jelent a bőr számára a káros hatású UV-sugarakkal és a bőrirritációval szemben is. A rendszeres cinkbevitel megakadályozhatja a hajszálak idő előtti elvékonyodását és a kopaszodás kialakulását.

A cinknek nagy szerepe van az emberi fejlődésben és növekedésben. Szerepet játszik a sejtek osztódásában és a DNS-szintézisben is. A cink megtámogatja a szervezet anyagcsere-folyamatait és még az új szövetek kialakulásában is nagy a szerepe ennek az ásványi anyagnak.

A cink mindemellett elősegíti a szervezetben a gyulladásra adott normális választ, illetve csökkenti az oxidatív stresszt is és ezzel jelentősen lelassítja az öregedési folyamatokat.

Ha hormonális egyensúlyhiányban szenvedünk, akkor lehet, hogy csak nincs elegendő cink a szervezetünkben. A cink ugyanis közvetlenül kapcsolódik a hormonokhoz és azok működéséhez. Milyen hormonok működése függ a cinktől? Az ösztrogén-, a tesztoszteron-, a pajzsmirigy- és az inzulinhormonoké. Cinket nagy mennyiségben tartalmaznak a diófélék, a hüvelyesek, a magvak és a fokhagyma.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük