fbpx

Kakaó: finom és segít leküzdeni a fáradtságot

Két pohár kakaó, mellette pár kocka étcsokoládé mentalevelekkel.

A kakaót a legtöbben szeretjük, hiszen nagyon finom az íze. A csokoládé látványától is sokan elgyengülnek. Jól is teszik, ha néha esznek egy-egy kockányit, hiszen a magas kakaótartalmú csokoládé sok antioxidáns vegyületet tartalmaz, amely segítséget nyújt a szabad gyökök okozta károsodások semlegesítésében.

A szklerózis multiplex nevű autoimmun betegség egyik kísérő és nagyon kellemetlen tünete az állandó fáradtság. A legutóbbi tanulmányok arról számolnak be, hogy a kakaónak szerepe lehet a fáradtság leküzdésében.

A szklerózis multiplex nevű betegség tünetei többek között: zsibbadás, izomgyengeség, gyenge koordináció, csökkenő koncentrációképeség, egyensúlyzavar, krónikus fáradtság és a fájdalom megjelenése, majd annak állandósulása. Az SM-betegek nagy része számol be szellemi és fizikai fáradtságról. A kakaóval kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagy arányban tartalmaz flavonoidokat. A flavonoidok olyan növényi vegyületek, amelyek neuroprotektív, rákellenes és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek. A flavonoidok, így a kakaó is segíthet a fáradtság csökkentésében, illetve annak megszüntetésében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egy kutatásba SM-betegeket vontak be. A csoport egyes tagjainak nagyobb dózisban adtak flavonoidokat tartalmazó kiegészítőket, míg a másik csoport tagjai csak minimális mennyiségben kaptak ilyeneket. A több flavonoidot kapó betegek esetében 40 százalékos javulás volt kimutatható fáradtság terén, vagyis mind fizikailag, mint szellemileg sokkal jobb kondícióba kerültek, mint a flavonoidok fogyasztása előtt. Esetükben még a gyaloglás is könnyebben ment, mint korábban. A vizsgálatban részt vevő személyek még arról is beszámoltak, hogy fájdalmat is kevesebbet is éreztek, mint a vizsgálat előtt.

A magas kakaótartalommal bíró csokoládéról pedig az bizonyosodott be, hogy nemcsak az egyszerű fáradtság leküzdésében segít, hanem az úgynevezett krónikus fáradtság szindrómában szenvedő betegek számára is hatásos lehet. Esetükben jelentősen javulhatnak a mentális funkciók is, amely nagyon fontos, hiszen a mentális funkciók hanyatlása megnehezíti a mindennapi tevékenységek elvégzését.

A kakaó elősegíti, hogy az egyén jobban terhelhető legyen fizikailag. Ennek egyszerű a magyarázata. A kakaó flavonoidtartalma energiaszint-növekedést okoz, ami mind testileg, mind szellemileg, mind mentálisan lendületet ad.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük