fbpx

Két élelmiszer, mely véd a petefészek-daganattól

Zöld szalvétán fehér tányér, rajta almaszeletek és szőlőszemek.

Egy nagyszabású brit tanulmány szerint az antioxidánsok képesek védelmet nyújtani a petefészek-daganattal szemben. Antioxidánsokat sok élelmiszer tartalmaz, és étrend-kiegészítők formájában is beszedhetők. Az említett tanulmány kutatói megállapították, hogy melyik az a két – nagyon egyszerűen a mindennapokba integrálható – élelmiszer, mely különösen jól véd a petefészekrák ellen.

Petefészekdaganat-prevenció antioxidánsokkal

A környezetünkből és a táplálékból származó szabad gyökök súlyos sejtkárosodásokat idézhetnek elő az emberi szervezetben, és így legrosszabb esetben daganatos betegségeket válthatnak ki. Brit kutatóknak azonban sikerült felderíteniük hatékony és ugyanakkor egyszerűen megvalósítható megelőző intézkedéseket a petefészek-daganat kialakulása ellen. Ebben a folyamatban kulcsszerepet játszanak a táplálékból származó antioxidánsok. Ezek semlegesítik a szabad gyököket, így megakadályozzák a sejtkárosodásokat, és csökkentik a rák kockázatát – ezzel a petefészek-daganatét is.

A flavonoidok csökkentik a daganat rizikóját

A különösen hatékony antioxidánsok közé tartoznak az ún. flavonoidok. Prof. Aedin Cassidy és csapata azt akarták kideríteni, mely flavonoidok a legalkalmasabbak a petefészek-daganat megelőzésére. Ebből a célból több mint 170 000 nő – 25-55 évesek – adatait értékelték ki, akiknek táplálkozási szokásait több mint három évtizeden keresztül kísérték figyelemmel. Majd vizsgálták a flavonoidok hat nagy alcsoportjának hatását a petefészek-daganat rizikójára. Ez az első tanulmány, mely érthető és átfogó eredményeket szolgáltat ebben a témában.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Flavonolok és flavanonok petefészek-daganat ellen

Petefészek-daganat ellen különösen hatékonynak bizonyultak a flavonolok és a flavanonok. A kutatók rájöttek, hogy azoknál a nőknél, akik gyakran fogyasztottak olyan élelmiszereket, melyekben nagy mennyiségben található meg ez a két flavonoidcsoport, szignifikánsan alacsonyabb volt a petefészek-daganat kockázata.

A flavonolok és a flavanonok különböző élelmiszerekben találhatók meg természetes formában, és ezért meglehetősen könnyen beépíthetők a napi étrendbe. Flavonolokat például az alma és a szőlő, de a fekete tea is nagy mennyiségben tartalmaz, flavanonok pedig a citrusfélékben és azok levében fordul elő.

Cassidy professzor hangsúlyozza, hogy már a táplálkozási szokásokban tett egyszerű változtatások is nagy különbséget eredményeznek: már napi néhány csésze fekete tea is 31% csökkentett rizikót jelenthet petefészek-daganatra. Ha még a két csésze fekete tea mellé egy pohár frissen facsart narancslevet iszunk, almát és szőlőt eszünk, vagy vízzel hígított citromlevet fogyasztunk, már sokat tettünk azért, hogy csökkentsük a petefészek-daganat esélyét.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük