fbpx

Kis mennyiségben fogyasztva a sör csakis hasznunkra lehet

Faasztalon egy korsó hideg sör habbal, a háttérben felborított fűzfakosár, árpakalászok, gabonászsákok, fatálakban maláta.

Valószínűleg a sör a legrégebben gyártott ital a világon. A sörfogyasztással kapcsolatban is bebizonyosodott, hogy sok előnye van az egészségre nézve, de mint mindenben, így a sörivásban is a mértékletesség javasolt. Hiszen ami kis mennyiségben hasznos a szervezet számára, nagy mennyiségben fogyasztva éppen az ellenkező hatást érheti el, azaz árthat az egészségnek.

Hosszú ideig a tudósok azt gondolták, hogy a sör csakis negatív hatással van az egészségre, azaz elhízást, magas vérnyomást, szívproblémákat és függőséget okozhat. Mára azonban bebizonyosodott, hogy ez közel sincs így. Kis mennyiségben fogyasztva ugyanis számtalan egészségügyi előnnyel rendelkezik, mutatjuk is, melyek ezek!

A kutatások azt mutatják, hogy a napi kis mennyiségben fogyasztott sör mintegy 25 százalékkal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ennek az a magyarázata, hogy a sör növeli az inzulinérzékenységet.

Mivel a sör nagyrészt vízből áll, és mivel a napi folyadékfogyasztás nagyon lényeges, így a sörrel megelőzhetővé válhat a vesekő kialakulása.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A sör nagy mennyiségben tartalmaz komlót, ez a gyógynövény adja a sör keserű ízét is. A komló gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és jelentősen csökkenti a szervezetben jelen lévő gyulladást, amely krónikus betegségek kialakulásához is vezethet. A komlóban ezen kívül egy olyan anyag is található, amely képes megelőzni és kezelni a vírusos légzőszervi betegségeket.

A sör védelmet jelenthet a szívbetegségekkel szemben is, ugyanis ez az ital kardioprotektív tulajdonságokkal rendelkezik, mivel antioxidáns vegyületeket is tartalmaz. Ezek az antioxidánsok csökkenthetik az LDL-koleszterin-szintet és a trigliceridszintet, amely hatás megvédhet bennünket a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásától. A sörről ismert, hogy megemeli a jó koleszterinszintet a szervezetben. Mivel vérhígító hatással is rendelkezik és eltávolítja a plakkokat az erek és artériák faláról, ezért csökkentheti a stroke kialakulásának a kockázatait is.

Napi egy-két pohárnyi sör csökkentheti a magas vérnyomást is. Azonban azt is tudnunk kell, hogy a napi 2 dl-nél több sörrel nemhogy csökkenne a vérnyomás, még meg is emelkedik, mivel az alkoholnak – nagy mennyiségben fogyasztva – van egy ilyen hatása is.

  1. Szuhay Péter

    Vajon tényleg vannak B vitaminok a sörben? Ha igen, érdemes a szűretlen söröket keresni? Vajon a nem-pasztőrözött sörökben tényleg vannak élesztősejtek? Csupa jó kérdés, amikre tényleg nem tudom a választ, de a jó söröket szeretem. Saját őrültségem: ha nagyon meleg van és tényleg szomjas vagyok, hajlamos vagyok vízzel higítva inni a sört, nem is olyan rossz!

  2. Tóthné Márta

    Én is nagyon szeretem a sört, de cukorbeteg vagyok (lettem) és nem merek inni sört. ,ami szerintem az anyagcserémre is jó hatással volt!?Vajon főétkezés után megihatok 2 dl sört, -nem fog felmenni a cukrom?

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük