Frissen készült húsleves fazékban, mellette sárgarépa és friss fűszernövények.

Gyermekkoromban édesanyám mindig finom, meleg húslevessel kínált, amikor meg voltam fázva. Mindig azt mondta, hogy ettől majd hamarosan meg fog gyógyulni a torkom és a közérzetem is sokkal jobb lesz. A húsleves valóban egészséges, köszönhető ez a benne lévő csirkehús és zöldségek tápanyagtartalmának, amelyek segítséget nyújtanak a fertőzések leküzdésében.

A húslevest már évszázadok óta alkalmazzák az egészség megőrzésére és a betegségek leküzdésére. Ezt a finom levest fogyasztották az emberek, ha emésztési zavarokkal küszködtek, de Hippokratész is írt arról, hogy a csontleves elősegíti a bél gyógyulását. Manapság újra felfedezték és szorgalmazzák a húslevesnek a fogyasztását, és hangsúlyozzák annak pozitív hatását.

A húsleves akkor hatásos, ha mindig friss alapanyagokból készül és alacsony hőfokon, nem fél óra alatt fő meg. Mivel a húsból és a zöldségekből sok tápanyag kifő, így a hozzáértők szerint a húslevest tilos leszűrni, hiszen csak úgy hoz gyógyulást, ha a levesben lévő tápanyagokat is elfogyasztjuk.

A csontleves biztosítja a fontos vitaminokat és ásványi anyagokat szervezetünk számára, de előnyösen hat az emésztőrendszerre, harcol a gyulladások ellen, támogatja az ízületek egészséges működését, elősegíti a fogyást és javítja az agyműködést, illetve az alvás minőségét. Néhány fontos ásványi anyag, amelyek a csontlevesben megtalálhatók: kalcium, magnézium, foszfor és kálium és egyéb nyomelemek, amelyek fontos szerepet játszanak az egészséges csontképződésben.

A húslevesfogyasztás nem csupán az emésztési panaszokkal küzdőknek, hanem az autoimmun betegségben szenvedőknek is javasolt. Amennyiben a szervezetben krónikus gyulladás alakul ki, úgy képtelen lesz elérni az optimális egészséget. A csontban olyan aminosavak találhatók meg, mint a glicin, a prolin és arginin, amelyek gyulladásgátló hatással bírnak. A húsleves csökkenti az ízületi gyulladást és fájdalmat, ez a porcban lévő olyan anyagnak is köszönhető, mint például a glükozamin.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A leves is folyadék, amely könnyen eltelíthet bennünket, így a megszokottnál jóval kevesebbet fogunk enni. A húsleves ily módon segít megtámogatni a fogyásunkat, a fogyókúránkat. A glicin nevű aminosav a gyulladáscsökkentés mellett a jobb alvást is biztosítani tudja, hiszen nyugtatólag hat az emberi szervezetre. A glicin a nappali álmosságot is csökkenti és javítja a kognitív funkciókat.

Hozzáértők szerint a húsleves és csontleves annál egészségesebb, minél kocsonyásabb, hiszen ez jelzi, hogy a csirke vagy a sertéshús kollagénben és porcban gazdag, amely az egészségünket is szolgálja. A csontvelő is hasznos és egészséges, így azt semmiképpen sem szabad csak úgy kidobni. Nagyon lényeges, hogy a húslevesben főtt csirke vagy sertéshús háztáji legyen, mert ezeknél az állatoknál biztosan tudjuk, hogy milyen táplálékokon nevelődtek, vagyis nem kaptak például antibiotikumokat, növekedési hormonokat és más egyéb, „természetellenes étrendet”.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*