fbpx

Memóriafokozók és agyi egészséget javítók

Fiatal táncoló pár fekete ruhában, árnyékuk a falra vetődik.

Az agyunk nem marad ugyanabban az állapotban és formában az idők végezetéig, vagyis addig ameddig megöregszünk. Folyamatosan zsugorodik, azaz csökken a mérete és minél kevesebbet foglalkozunk a fejlesztésével, annál nagyobb lesz az esélyünk a neurodegeneratív betegségek kialakulására. Ha meg akarjuk előzni a demenciát vagy más agyi betegségeket, akkor tennünk is kell annak érdekében lépéseket. Most néhány remek tippet olvashat, hogyan őrizheti meg az agy fiatalságát és fittségét.

Az agyi egészség megőrzésében nagyon sokat segíthet, ha rendszeresen táncolunk, a tánc ugyanis segít integrálni az agynak azokat a részeit, amelyek lehetővé teszik az egyensúly fenntartását. A tánc ezen kívül hatással van a kognitív képességekre és funkciókra, azaz javítja azokat, valamint segítséget nyújt a megfelelő fókusz és figyelem kialakításában is. Ez utóbbi pozitívumokat főleg azoknál az idősebb személyeknél tapasztalták meg, akik enyhe kognitív károsodásban szenvedtek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A fizikai aktivitás több ok miatt is pozitívan hat az agy egészségére. A rendszeres testmozgás ugyanis az agyi aktivitást is fokozza, azaz segít a jobb tervező- és szervezőkészség, illetve a jobb döntéshozatal kialakításában. A mozgás növeli a pulzusszámot, több oxigént juttat az agyba, ez pedig javítani tudja az információ feldolgozását.

A rendszeres mozgás növeli a hipokampusz méretét is. Ez az agy olyan területe, amely részt vesz a memória és a tanulási képességek kialakulásában. A fizikai aktivitás lehetővé teszi, hogy jobb kapcsolat, kommunikáció jöjjön létre az agy sejtjei között, ez pedig segít a hormonok felszabadításában, illetve az új sejtek növekedésében. A testmozgás csökkenti a stresszhormonok szintjét is, ami szintén segíti a hipokampusz növekedését.

A puzzle nemcsak egy szórakoztató tevékenység, hanem az agyi képességeket is javítja, mégpedig a tanulást és a megértést. A puzzle ezen kívül javítja a kéz- és a szemkoordinációt is.

A meditáció nemcsak a tanulást és a memóriát fejleszti, hanem az érzelmek szabályozásában és az információk feldolgozásában is a segítségünkre lehet.

 1. Szuhay Péter

  Egy régi, egyszerű eszköz maradt ki a felsorolásból: jót tesz a rendszeres keresztrejtvény fejtés is. Meg merem kockáztatni, hogy az értelmesebb számítógépes játékok is használhatnak.

  1. Sarközi Lászlóné

   Egyetértek Önnel. Én is rendszeresen keresztrejtvenyt fejtek, és játszom a Township játékkal, ami tényleg igénybe veszi az agyat

 2. Csornai- Kovacs Beatrix

  Sajnos nem így van..
  Nagynéném még a halála előtt is keresztrejtvényt fejtett, közben olyan alzheimeres volt, hogy csuda…

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük