fbpx

Memóriavesztés és szembetegségek ellen is jó a paprika

Piros színű kaliforniai paprika részlete a csumájánál közelről, rajta vízcseppekkel.

A paprika sokféle színben elérhető a piacon és a magyar emberek többsége várja is, hogy elérkezzen a szezonja ennek a tápanyagokban bővelkedő zöldségnek. Az egyik legegészségesebb táplálék a világon. Azt már mindenki tudja, hogy nagy mennyiségben tartalmaz egy értékes antioxidáns vitamint, mégpedig a C-vitamint, amely szükséges a skorbut kialakulása ellen, de nagyon hatékony tápanyagról van szó a szív- és érrendszer számára is, illetve az immunrendszer megerősítésében is aktívan részt vesz. Lássuk, hogy milyen más tápanyagokat tartalmaz a paprika és milyen egészségügyi előnyei vannak!

A paprika nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, folátot és káliumot is. Ez utóbbi a vérnyomás szabályozásában játszik kiemelkedő szerepet. A táplálkozásnak nagy szerepe van az életkorral összefüggő látásvesztés kialakulásának megakadályozásában. Két karotinoid az, amely a segítségünkre lehet a szembetegségek kialakulása ellen és a látásvesztés megelőzésében. Ez a két karotinoid nem más, mint a lutein és a zeaxantin, amelyeket rendszeresen fogyasztva megakadályozhatjuk a látásvesztést. Ez a két tápanyag a retinát védi az oxidatív károsodással szemben. A piros paprika nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a létfontosságú tápanyagokat és ezen felül antioxidáns C-vitamint is. A lutein és a zeaxantin rendszeres fogyasztása védelmet jelenthet a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulása ellen.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A vérszegénység egyik leggyakoribb oka nem más, mint a vashiány. A paprika is tartalmaz vasat, ráadásul C-vitaminban is gazdag, amely pedig elősegíti a vas hatékony felszívódását. Kutatások igazolják, hogy a C-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása jobb vasfelvételt eredményez. A paprika B6-vitaminban is bővelkedik, ez szükséges a hemoglobintermeléshez, amely oxigént szállít a szervezetben.

A paprika olyan antioxidánsokban gazdag, amelyeknek nagy szerepe van az olyan krónikus betegségek megelőzésében, mint a szívbetegség és a rákos megbetegedések. Nagy mennyiségben tartalmaz ez a zöldség például C-vitamint, E-vitamint és béta-karotint. A paprika polifenolokban is rendkívül gazdag, például kvercetinben, amely szintén csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának a kockázatát.

A paprika fogyasztása hatékony lehet a memóriavesztés megelőzésében, mégpedig Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél. A paprikában lévő vegyületek gátolják azon enzimek termelődését, amelyek felelősek az amiloid plakk kialakulásáért, márpedig ennek nagy szerepe van a betegség kialakulásában. Ezért a pozitív hatásért még a paprikában található fenolok, karotinoidok és flavonoidok is felelősek.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük