Színes illatmécsesek, mellettük egy csokor rózsa.

Manapság sok mindenre rámondják, hogy mérgező, hogy káros az egészségre. A különféle illatanyagokkal is ez a helyzet, nagyon rossz hatással vannak ugyanis az emberi egészségre.

A parfümök, az illatanyagok ma már sok termékben szerepelnek. Megtalálhatjuk ezeket a mosószerekben, a textillágyítókban, a tisztítószerekben, a légfrissítőkben, a samponokban, a szappanokban, az illatgyertyákban és még sorolhatnám.

Az ezekben a termékekben fellelhető illatanyagok okozhatnak migrénes fejfájást, kiütéseket, szédülést, émelygést, hasmenést, izomgörcsöket, tüneteket a nyálkahártyán. Immunrendszeri problémákat is generálhatnak, például nyirokcsomó-duzzanatot, fáradtságot és lázat, de még életveszélyes állapotokat is okozhatnak, például eszméletvesztést, rohamokat és gyors, illetve szabálytalan szívverést is.

Ezek az illatanyagok sok mindenre hatással vannak. Nem is gondolnánk, de egyes illatok csökkenthetik a kommunikációs vagy az olvasási képességet, fáradttá tehetnek bennünket munka közben, de még étvágytalanságot vagy álmatlanságot is okozhatnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A különféle termékek gyártásához használt, összesen 37 illatanyagról bizonyosodott be, hogy 160 különböző illékony szerves vegyületet bocsátanak ki, amelyek közül sok bizonyult mérgezőnek, illetve az egészségre ártalmasnak.

Az illatanyagok közé tartoznak az emberi rákkeltő anyagok, az endokrin rendszert gátló szerek, a neurotoxinok, a légzőszervet irritáló szerek és az olyan toxinok, mint a formaldehid, az acetaldehid, a klór-metán vagy éppen az etanol. A központi idegrendszer károsodását okozó toluol gyakran illatanyagmintákban található meg.

Még az alacsonyabb szintű illatanyag-expozíció is súlyos és nemkívánatos hatásokat okozhat, például asztmás rohamokat és eszméletvesztést. Ezen kívül a szintetikus illatanyagok szorosan kötődnek a daganatos megbetegedésekhez, a neurológiai problémákhoz, az immunrendszer gyengüléséhez és az autoimmun betegségek kialakulásához.

Valóban megéri feláldozni az egészségünket egy-egy kellemesebb illat kedvéért? Azt gondolom, hogy erre mindenki tudja a választ. Szerencsére azonban a mérgező tisztítószereknek és kozmetikai szereknek léteznek már természetes és biztonságos alternatívái, amelyek egyáltalán nem jelentenek veszélyt az egészségre. Takarításnál például használhatjuk a citromsavat, a mosószódát, a szódabikarbónát vagy az ecetet. És mi magunk is készíthetünk kozmetikai termékeket sheavajból, olívaolajból, gyógynövényekből és olyan kincsekből, amelyet a természet ajánl fel számunkra. Nekünk csak jó recepteket kell találnunk, hogy aztán elkészíthessük az egészséget óvó kozmetikai szereinket.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*