fbpx

Mi áll a női hajvesztés hátterében?

Fodrász kezében fésűvel és ollóval választékot képez egy hölgy fején.

Nőknél a hajhullás körülbelül negyvenéves korban kezdődik és kezd drasztikussá válni. A haj először csak rendellenesen elkezd hullani, majd a hajszálak elvékonyodnak, végül a haj teljesen megritkul. A hajhullás akkor tekinthető kórosnak, ha az túlzott mértékűvé válik és a kihullott hajszálak helyett nem nőnek újak. Nőknél a hajhullásnak két típusát különböztethetjük meg. A feminin típusú hajhullás a fejtetőn, a választéknál kezdődik el, először csak vékony vonalban, majd ez a vonal egyre vastagabbá válik, olyannyira, hogy a fejbőr is jól láthatóvá válik. A maszkulin, vagy a férfias típusú kopaszodásnál elsősorban a homloki részen és környékén lesz egyre ritkább a haj.

A kóros mértékű hajhullásnak genetikai oka is lehet. Hiszen ha felmenőink között a nők általában vékony szálú, ritkuló hajjal rendelkeztek, nem valószínű, hogy pont nekünk lesz majd dús, fenékig érő hajkoronánk. Ez általában örökletes, persze kivételek azért mindig akadnak.

A hajhullásnak, hajritkulásnak meglehetősen sok oka van. Az egyik ilyen ok hormonális eredetű. Amikor a női szervezetben megemelkedik a tesztoszteronszint, vagy a női hormonok szintje alacsonnyá válik, akkor ez generálhat nagymértékű hajhullást, amely akár még kopaszodáshoz is vezethet.

Évszakhoz köthetően is megjelenhet a hajvesztés problémája, főként tavasszal, hiszen a téli hónapokban kimerülnek vitamin- és ásványianyag-raktáraink, amelyek újbóli feltöltésével a hajhullás csak egy rövid ideig tartó rémálomnak tűnhet.

Az áldott állapot is okozhat túlzott mértékű hajvesztést. Az első trimeszterben először megemelkedik a női nemi hormonok szintje, ezért ez még javíthat is a haj állapotán, majd a hormonszint csökkenésével a hajvesztés is elkezdődik. Azonban mivel itt nem betegségről van szó, nem alakul ki kopaszodás, hiszen az elvesztett hajszálakkal egy időben az új hajszálak is növekedésnek indulnak.

A menopauza szintén nagy csata elé állítja a nőket. Ha csak a változókorral együtt járó egyetlen tünetet vesszük, ami ez esetben a jelentős mennyiségű haj elvesztése, már ezzel szembenézni is egy embert próbáló feladat. A változókor ideje alatt a női szervezetben lecsökken az ösztrogén- és a progeszteronszint, viszont az androgén, vagyis a férfi nemi hormonok szintje megemelkedik, amely a hajhagymák elsorvadását idézheti elő, ez pedig a hajmennyiség megcsappanását okozza.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egyes betegségek is okozhatnak hajvesztést, mint például a petefészek- vagy a foggyökérciszta, az epehólyag- vagy a mandulagyulladás. De egyes gyógyszerek is okozhatnak hasonló problémát.

A mértéktelen alkoholfogyasztás, a dohányzás és a drasztikus fogyókúra miatt is megcsappanhat hajunk mennyisége. Hiszen ezekben az esetekben sem jutunk mindig elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz, márpedig az erős és egészséges hajzuhataghoz elengedhetetlen a cink, a vas, a folsav, a biotin és a B12-vitamin.

Mint említettem, a menopauza egyik velejárója lehet a hajritkulás és a haj minőségének megváltozása. Sajnos, ahogy öregszünk, úgy változik negatív irányba hajunk állapota. Köszönhető ez annak, hogy a férfi nemi hormonok szintje megemelkedik, de egyes betegségek is okozhatnak hajhullást. Az öregedési folyamatokat azonban lehet lassítani, ezért a hajvesztés sem feltétlenül válik rendellenessé, ha elegendő folyadékot fogyasztunk, egészségesen táplálkozunk, naponta sétálunk egy keveset a friss levegőn, sokat mozgunk és nem élünk semmiféle káros szenvedéllyel. Idősebb korban egyébként is fokozottabban ügyelni kellene a megfelelő tápanyag-ellátottságra, hiszen a vitaminok és ásványi anyagok meghosszabbíthatják a hajszálak élettartamát. Ha pedig még elsajátítjuk a helyes stresszkezelési technikákat, akkor kevésbé kell attól rettegnünk, hogy hamar búcsút kell inthetünk a hajkoronánknak. Márpedig a stressz megakadályozza, hogy a szőrtüszők és a hajhagymák tápanyaghoz és oxigénhez jussanak, ami ismét csak ritkuló hajzatot eredményezhet.

Természetesen a hajhullásnak ezernyi más oka is lehet. A legfontosabb amit tehetünk, hogy figyeljük testünk jelzéseit és próbáljuk meg a szükségleteinket kielégíteni, ha betegek vagyunk, azt nem félvállról venni. Ha szeretnénk, hogy hajkoronánk minél hosszabb ideig egészséges maradjon, akkor változtassunk az életmódunkon. Nyilván vannak esetek, amikor szinte semmit sem tehetünk, hogy megmentsük hajszálainkat. Ilyen esetekben egy jól megválasztott frizura sokat segíthet. Egy rövid haj is lehet szép és azt is lehet elegánsan, emelt fővel viselni.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.