fbpx

Mi köze van a testmagasságnak a betegségekhez?

Egy sárga háttér előtt különböző magasságú emberek állnak és mosolyognak.

Az emberek nem egyforma méretűek, vannak az átlagnál magasabbak és alacsonyabbak. A tudományos kutatások arra is kiterjedtek, hogy a különböző testmagasságok és a betegségek között van-e valamilyen összefüggés.

A kutatások azt mutatják, hogy az alacsonyabb emberek körében kisebb a rákos betegségek kialakulásának esélye. Tanulmányok arról számoltak be, hogy az alacsonyabb nők esetében kisebb a petefészekrák kialakulásának kockázata, hasonlóképpen az alacsonyabb férfiak kisebb eséllyel szenvednek például prosztatarákban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A 2-es típusú cukorbetegség egy krónikus betegség, amikor a szervezet inzulintermelése és glükózfelhasználása szenved valamilyen zavart. A kutatások szerint a magasabb embereknek sokkal kisebb az esélye ennek a betegségnek a kialakulására, mint az alacsonyabb növésűeknek. Ennek két magyarázatát adták meg a szakemberek, eszerint az alacsonyabb emberek talán a magzati korban elszenvedett nem megfelelő anyai táplálkozás miatt nem nőhettek magasabbra, a másik válasz szerint az alacsony termet jobban hajlamosít a különféle anyagcserét érintő betegségekre.

A tudósok úgy vélik, hogy alacsonyabb növésű embereknek nagyobb esélye van a koszorúér-betegségre, mint a magasabb társaiknak. Ennek oka lehet a nem megfelelő táplálkozás a magzati korban, de a méhen belüli fertőzések is szóba jöhetnek. Az is lehet, hogy a gének számlájára írható mind a magasság, mind pedig a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

A vérrögképződés nagy problémát jelent. Az egyik legveszélyesebb formája az, amikor a tüdőben keletkezik egy vérrög. A tudósok nem tudják az okát, annyit azonban bizonyosan állítanak, hogy minél alacsonyabb valaki, annál kevesebb az esélye a vérrögképződésre.

Az Alzheimer-kór sok idős embert fenyeget. A kutatások azonban azt mutatják, hogy nem minden ember érintett ebből a korosztályból. Sőt, egyenesen azt állítják, hogy minél magasabb valaki, annál kisebb a valószínűsége, hogy ezzel a betegséggel kell számolnia. Ez a hipotézis a magas nőkre és férfiakra is éppúgy érvényes.

  1. Ezek csak hipotézisek. Minden a genetikától függ. Mit örököltünk a szüleinktől, nagyszüleinktől, stb. Ha egy alacsony anya megfelelően táplálkozik, attól még alacsony lesz a gyermeke is, ha az apa is alacsony és mindkettejük felmenői szintén alacsonyak. A betegségek is ettől függnek: a hajlam ugyanis öröklődik ilyen-olyan betegségekre.

  2. Szuhay Péter

    Azt hiszem vannak kézzelfoghatóbb összefüggések is: aki magasabb, annak magasabb a vérnyomása (szerintem). Aki úgy magas, hogy hosszú a gerince, szerintem hátfájósabb lesz. Kedves ismerősöm-barátom produkálja mindkettőt.

  3. Úgy tudtam, hogy a 2-es típusu cukorbetegség nem betegség hanem állapot, ami okozhat betegségeket.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük