fbpx

Miből tudhatja, hogy túl sok fehérjét fogyaszt?

Fehérjét tartalmazó élelmiszerek: tojás, hús, hal, tej, fehérjeturmixok, fehérjés snackek.

A zsír és a szénhidrát mellett a szervezetünknek fehérjére is szüksége van. Azonban sokan túlzásokba esnek és túl sok fehérjét visznek be a szervezetükbe. Aztán megjelennek a tünetek, és fogalmuk sincs, hogy miért érzik magukat rosszul.

Fehérjékre azért van szükségünk, mivel energiát biztosítanak a szervezet számára. Emellett részt vesznek az izomépítésében. A fehérje aminosavakból áll össze, amelyek a test egyes szöveteinek az építőkövei, a hajnak, a bőrnek, a körmöknek, az izmoknak és az ereknek. A fehérjék elősegítik a normális hormonműködést, amelyek kiemelt szerepet játszanak az egészség fenntartásában.

Az állati fehérjék, mint a hús, a hal, a tej és a tojás kilenc esszenciális amionosavat tartalmaznak, míg a növényi fehérjék nem minden aminosavat tartalmaznak, ezért van szükséges az emberi szervezetnek állati eredetű fehérjére is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Szüksége van tehát fehérjére az emberi szervezetnek, viszont a jóból is megárt a sok. Ha valaki túl sok fehérjét fogyaszt, akkor különféle tünetekkel kell szembenéznie. A nyugtalan alvás lehet az egyik jele a túl sok fehérjefogyasztásnak. Ilyenkor általában kevesebb összetett szénhidrátot fogyaszt az egyén, ami szintén lehet a nyugtalanságának az oka. Az összetett szénhidrátok forrásai: barna rizs, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonafélék.

A túl sok fehérje úgynevezett agyi ködöt is okozhat. Ilyenkor is elképzelhető, hogy az illető elsősorban a fehérje- és nem a szénhidrátfogyasztásra koncentrál, ami szűnni nem akaró fáradtságot okozhat. Az összetett szénhidrátokra viszont szükségünk van, mégpedig azért, mert energiát szolgáltatnak számunkra és segítenek a koncentráció fenntartásában.

Ha mindig éhes, az is jelezheti, hogy a kelleténél több fehérjét fogyasztott. Ha nem ügyel a szénhidrát- és a fehérjebevitel megfelelő arányára, úgy a vércukorszintje ingadozni fog, és a szerotoninszintje is alaposan le fog csökkenni. Szerotoninra viszont szükségünk van, hiszen ez szabályozza a hangulatunkat. A vércukorszint stabilizálására fogyasszon natúr joghurtot friss gyümölccsel, sajtot gyümölccsel, vagy kekszet humusszal.

A túl sok fehérjefogyasztás súlytöbbletet is okozhat. Fordítson nagyobb figyelmet a kiegyensúlyozott étkezésre, amely magába foglalja a zöldségek, a gyümölcsök, a sovány fehérjék és a teljes kiőrlésű gabonák megfelelő arányú bevitelét.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük