fbpx

Miből tudhatjuk, hogy baj van az immunrendszerünkkel?

Egy téli havas parkban narancssárga sapkás és sálas lány az orrát papírzsepkendőbe fújja.

Az immunrendszerre nagyon sok feladat hárul. Többek között harcolnia kell a betegségekkel szemben és a szervezet gyógyulási folyamatait is segítenie kell. Az immunrendszer le is gyengülhet, lehet alulműködő, de az sem ritka, hogy hiperaktívvá válik. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az immunrendszer a saját szervei, szövetei ellen indít támadást, amely allergiás reakciókat, illetve tartós betegségeket is okozhat.

Az immunrendszer problémájának egyik jele a száraz szem is lehet. Ilyenkor egy autoimmun betegségről, a Sjögren-szindrómáról van szó. A tünetek közé sorolható a száraz és vörös szem, a beteg úgy érezheti, mintha homokszemek lennének a szemében. A betegség homályos látást vagy akár a szaruhártya károsodását is okozhatja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Immunrendszeri gond is hozzájárulhat a depresszió kialakulásához, amikor a hibás védelmi rendszer gyulladást okoz az agyban és csökken az olyan vegyi anyagok szintje, mint a szerotonin. A szerotoninról tudnunk kell, hogy minél több termelődik belőle a szervezetünkben, annál jobb lesz a hangulatunk. A testmozgás eredményesen növelheti a szerotoninszintet, miközben csökken a gyulladás és ezek a hatások jelentősen enyhíthetik a depresszió kialakulását.

Az ekcéma egy olyan allergiás reakció, amely a hiperaktív immunrendszer következménye. Más hasonló, a hibás immunrendszerhez köthető betegségek még a pikkelysömör és az ízületi gyulladás. Pikkelysömör esetén az immunrendszer hibásan a bőrsejteket támadja meg, ami úgynevezett fájdalmas plakkok kialakulásához vezet, amelyek a bőrön jelennek meg.

Az immunrendszer hibás működése gyomor és bélrendszeri tüneteket is okozhat. A tünetek között szerepelhet a fogyás, a hasmenés és a puffadás. Ilyen immunrendszeri betegség a lisztérzékenység vagy a Chron-betegség.

A Raynaud-kórban szenvedő betegek kezei és lábai hidegek és a hidegben el is színeződhetnek. Ilyenkor lelassul a végtagokban a vér áramlása és ez okozza a végtagok kékre, lilára, pirosra színeződését. Ez szintén egy autoimmun betegség. A hideg kezek és lábak a pajzsmirigy alulműködését is jelzik.

      1. Kovács Lászlóné

        A refluxról szeretnék információt kapni. Már sokat javult az állapotom, de szeretnék eljutni olyan szintre, hogy ne kelljen gyógyszert fogyasztanom.

  1. Én a depresszió miatt szeretnék érdeklődni lenne esetleg valami rá esetleg valamilyen vitamin köszönöm a választ előre is

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük