fbpx

Miért együnk brokkolit, és mi az a szulforafán?

Faasztalon fehér tányérban párolt brokkoli, mellette villák, parafadugó, brokkolirózsák.

Nagyon sokan nem kedvelik a brokkolit, pedig a világon az egyik legegészségesebb zöldségről van szó. A brokkoli igencsak gazdag forrása az antioxidánsoknak, például a C-vitaminnak és a szulforafán nevű vegyületnek.

A szulforafán tehát nem más, mint egy erős antioxidáns, egész pontosan egy fitonutriens. A szulforafán nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik, mutatjuk is, melyek ezek!

Az emberi szervezetben kialakuló gyulladás rendkívül veszélyes lehet, hiszen számos betegség kifejlődésében játszik központi szerepet. A krónikus gyulladás az oka például a cukorbetegség, a szívbetegség vagy a rákos megbetegedés kialakulásának.

Ha valakinek gyulladás van a szervezetében, a legjobb, amit tehet, hogy gyulladáscsökkentő táplálékokat fogyaszt. A szulforafánban gazdag táplálékok, mint amilyen a brokkoli is, jelentősen képesek lecsökkenteni a kialakult gyulladást, és ezzel sok betegség megelőzhetővé válik, mint például az érelmeszesedés, a 2-es típusú cukorbetegség vagy éppen az autoimmun betegségek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szulforafán is egy antioxidáns, de elősegíti egy olyan vegyület termelődését a szervezetben, amely szintén erős antioxidáns hatással rendelkezik. Ez az anyag nem más, mint a glutation, amely megtámogatja a máj egészségét és munkáját, hiszen elősegíti annak méregtelenítő munkáját.

Nem csak idősebb korban lehet jellemző az agy működésének zavara, illetve nem csak idősebb korunkban alakulhatnak ki kognitív zavarok. Amennyiben szeretnénk elkerülni ezeket az egészségügyi gondokat, úgy fogyasszunk szulforafán vegyületben gazdag táplálékokat, zöldségeket, mint amilyen a brokkoli is. Ez a vegyület akár még az Alzheimer-kór megelőzésében is a segítségünkre lehet. A szulforafán antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, illetve egyes kutatások a rákellenes hatásairól is beszámoltak.

A szulforafán ezeknek a hatásoknak köszönhetően a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben is védelmet nyújthat.

A szulforafán antimikrobiális hatásokkal rendelkezik. Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy ez a vegyület akár az olyan baktériumokkal szemben is hatásos lehet, amelyekre nem hatnak az antibiotikumok, azaz amelyek rezisztenssé váltak. Fogyasszuk tehát rendszeresen a keresztesvirágú zöldségeket, köztük a brokkolit, mivel az nagyon egészséges.

  1. Claude Leon

   Valahol megjegyezték, hogy ehhez nyersen kell enni?
   Megfőzve már elsikkad a többi zöldség között..

   1. Nem kell nyersen fogyasztani, mivel a nyers brokkoli a szulforafán (nem hőérzékeny) előanyagát tartalmazza, amely egy enzim segítségével alakul át szulforafánná. Ez az enzim megtalálható a bélrendszerünkben, vagyis a főtt brokkoli emésztése közben lejátszódik a szulforafánná alakulás folyamata.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük