fbpx

Miért jó, ha otthon főzünk?

Serpenyőben sütnek különféle zöldségeket otthon.

Ma már egyre kevesebben főznek a saját otthonukban, hiszen a nők jelentős hányada dolgozik és sok esetben nincs idő arra, hogy mindennap háromfogásos menüt készítsenek. Pedig nagyon sok előnye és haszna van annak, ha mi magunk fogunk fakanalat a kezünkbe. Akik saját magukra főznek, általában kevesebb szénhidrátot, zsírt, kalóriát és cukrot fogyasztanak, ellentétben a nem otthon étkezőkkel. A házias ételeket ma már egészségesebb változatban is el lehet készíteni és így a saját magunk sütött és főzött ételek egészségügyi előnyeit is élvezhetjük amellett, hogy a konyhában való sürgölődés bárkit kikapcsol és megnyugtat.

Az éttermi ételek – tisztelet a kivételnek – közismerten magas kalória-, cukor-, zsír- és szénhidráttartalommal bírnak, és minden valószínűség szerint kevesebb tápanyagtartalommal is rendelkeznek. Ha saját magának főz, akkor Ön határozza meg, hogy milyen fűszereket, alapanyagokat használ és mennyire édesíti meg az aznapi kosztot.

Ha rászánja az időt a főzésre és egészséges konyhatechnológiai eljárásokat alkalmaz, biztos lehet benne, hogy ételei megőrzik vitamin- és ásványianyag-tartalmukat, emellett pedig nagyon táplálóak is lesznek.

Akik nem otthon esznek – vagy nem visznek maguknak ételt a munkahelyükre –, általában többet nassolnak és csipegetnek, márpedig ez a rossz szokás súlygyarapodáshoz vezethet. Sokan a szomjúságot összekeverik az éhséggel, ilyenkor bekapnak egy kis édességet, így egyáltalán nem lehet csodálkozni a gyarapodó kilók miatt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha nem otthon étkezik, lehet, hogy az étteremben kapott ételadag soknak tűnik az Ön számára, de ha már kifizette, akkor mindenképpen meg fogja enni. Otthon ellenben csak annyit fog magának szedni az ételből, amennyivel képes megbirkózni, így nem lesz a túlevés áldozata és elhízni sem fog soha.

Ha életmódot váltott, sokkal jobban be tudja tartani a szabályokat, ha saját magának készíti az ételeit. Tudni is fogja, hogy az adott étel mit tartalmaz, így nem lesz lelkiismeret-furdalása, ha néha a kelleténél kicsit többet eszik. A helyes táplálkozással a gyermekeinknek egy mintát mutatunk, amelyet ők követendőnek fognak tartani. Nem beszélve arról, hogy az esti vacsorának kapcsolatépítő hatása is van, hiszen ilyenkor együtt van a család. Étkezés közben pedig jókat lehet beszélgetni, ez pedig a gyermekeknek igenis fontos ebben a mai rohanó világban.

Amikor táplálkozásról beszélünk, akkor a biztonságra is törekszünk, hogy elkerüljük a fertőzésveszélyeket. Talán kicsivel jobban ügyelünk a higiéniára és arra, hogy lehetőleg mindig friss alapanyagokkal dolgozzunk.

Manapság az sem utolsó szempont, ha valamivel spórolni tudunk, márpedig azzal, ha mi magunk készítjük el az ételeinket, igenis több pénz marad a zsebünkben. Ha pénzt takarítunk meg, kevesebbet fogunk stresszelni is. Az egészséges táplálkozással testünk egészségét óvjuk, a pénztárcakímélő otthoni főzéssel pedig a lelki békénket teremthetjük meg.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük