fbpx

Miért kell elegendő vasat fogyasztanunk?

Vasban gazdag táplálékok: brokkoli, mandula, máj, dió, alma, gránátalma, spenót, bab, lencse, paprika.

Nagyon sok ember szenved vérszegénységben. Az anémia egyik természetes ellenszere, ha elegendő vasban gazdag táplálékot fogyasztunk.

A vas az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely többnyire a vörösvértestekben található meg. A vas kiemelkedő szerepet játszik az immunrendszer működésében, a hemoglobin fellendítésében és a vérszegénység megelőzésében.

A vasnak kiemelkedő szerep jut a vérszegénység kezelésében. Vérszegénység esetén a hemoglobin csak alacsony tartományban mozog. A vérszegény tünetei a következők lehetnek: szédülés, fáradtság, rossz közérzet, gyors szívverés, illetve a betegség és a gyengeség érzése is rendszeresen megjelenik.

A vas egyik fontos szerepe, hogy megnövelje a hemoglobint a vérben, amelynek kiemelkedő az oxigénszállító szerepe. A nők gyakrabban szenvednek vérszegénységben és ezt a menstruációnak köszönhetik, így a hölgyeknek fokozottabban oda kell figyelniük a vasbevitelre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A vas a fáradtságot is segíthet kezelni. Ha nincs elegendő vas a szervezetben, úgy az energiaszint is jelentősen megcsappanhat. A vashiány álmosságot is okozhat, így a vashiánytól szenvedő személy gyakran alacsony teljesítményen tud csak produkálni, ami gondot jelenthet a munkahelyen. A vasban gazdag táplálékok azonban segíthetnek megemelni a szervezetben a vasszintet és segítenek a krónikus fáradtságot és álmosságot is felszámolni.

A vashiányhoz izomgyengeség is kapcsolódik. A megfelelő szintű vas elősegíti az izom összehúzódásához szükséges oxigén szállítását. Az alacsony vasszint csökkenti az izmok tónusát és azok rugalmasságát. Az alacsony vasszint az izmok gyors kifáradását is előidézheti.

A vashiány gyulladást okozhat az izmok szövetében és ez fájdalmat is generálhat. A vasban gazdag táplálkozás megnöveli a hemoglobinszintet, amely csökkenti a fájdalmat is.

A vas fontos szerepet játszik az immunrendszer megerősítésében. Egy erős immunrendszer segít megküzdeni a behatoló kórokokozók és az általuk okozott fertőzésekkel szemben.

A vashiány csökkenti a kognitív teljesítményt is. Amennyiben csökken a vér vasszintje, úgy a figyelem és a koncentráció is alábbhagy. A legjobb növényi vasforrások: a hüvelyesek, a zöld leveles zöldségek, a magok és diófélék, a paradicsompüré, az osztriga, a kagyló, a spenót, az áfonya.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.