fbpx

Miért ne tartsuk vissza a lélegzetünket? Miért lélegezzünk helyesen?

Medence aljára megy le befogott orral egy lány.

Bizonyára „játszott” már olyat élete során, hogy visszatartotta a lélegzetét. Ha azonban rendszeresen nem lélegez mélyeket, vagyis folyamatosan megszakítja a folyamatos légzést, akkor azzal nagy károkat képes okozni a szervezetében.

A víz alatt egy-két percig is kibírjuk levegő nélkül, de annál tovább ne is próbálkozzunk. Azok, akik alvási apnoéban szenvednek, szintén nagy kockázatnak teszik ki magukat, hiszen ezek a személyek hosszabb időn keresztül nem vesznek levegőt, ami megint csak nagyon károsan hat az egészségre. Az alvási apnoé befolyásolja a központi idegrendszer integritását, vagyis az alvási apnoéban szenvedő beteg agya is károsodhat, ha rendszeresen légzéskimaradása van.

Amikor nem veszünk megfelelően levegőt, vagyis hosszú ideig tartjuk bent az elhasznált levegőt, akkor az agyunk és az egész szervezetünk nem kap oxigént, ami viszont elengedhetetlen a szervek optimális működéséhez. Amikor az agy kevés oxigénhez jut, akkor először csak zavart szenved, majd elveszíti a döntéshozatali képességét és aztán a koordinációs képességét is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha visszatartjuk a lélegzetünket, a vér oxigénszintje elkezd csökkenni, a szén-dioxid-szint viszont nagymértékben megemelkedik.

Amikor valaki hosszabb ideig nem vesz levegőt, vagy nem kap levegőt, tejsav szabadul fel a szervezetében, és ez görcsök kialakulásához vezethet, de megjelenhet a fájdalom is és ez a koordináció elvesztésével is együtt járhat. Ilyenkor a tünetek azért jelennek meg, mert a véráramba nem kerül elegendő oxigén, illetve az izmok sem kapnak annyi oxigént, amennyire szükségük volna.

A nem megfelelő lélegzetvétel a vércukorszintre is hatással van. Ilyenkor a vércukorszint megemelkedik, és ez okozhat rosszullétet, ájulást is.

A lélegzet visszatartásánál a pulzusszám lelassulhat, hiszen oxigén hiányában a vér nem képes oxigéndús vért pumpálni az erekbe. Már harminc másodperces légzéskimaradás is tartósan csökkenti a szívfrekvenciát és alacsonyabb perctérfogatot okozhat.

Mivel a pulzusszám lelassul, a test megpróbál ellensúlyozni, vagyis a megemelkedik a vérnyomás, hogy vér pumpálódjon a testbe. Ez azért történik, mert ilyenkor az erek összehúzódnak.

 1. Kertész Zsolt

  Tisztelt Cikkíró!
  Megtudhatnánk, mely forrásokra hivatkozik azon állításokkal, hogy a légzés visszatartás káros?
  Ha megismerjük pl az ashtanga jógát, annak egyik része éppen a tudatos légzés, melyben a légzés visszatartás is szerepet kap. Ettől a jógik és a jógázók nem betegszenek meg, sőt, éppen egészségesebbek lesznek. Van egy terápiás célú légzéstechnika, a Buteyko légzés, ahol szintén van légzés visszatartás.
  Az emberi test egyik szabályzó mechanizmusa érzékeli a vér szén dioxid tartalmát, és ha az bizonyos érték alá esik,megnöveli a vérerek belső átmérőjét.
  Ekkor azonos vérnyomás esetén, több vér tud áramolni az erekben. Több betegséget lehet gyógyítani a fent említett légzés módszerekkel.
  üdvözlettel, K.Zsolt

  1. Dömötör József

   Én is olvastam orvosi véleményben, hogy a vér oxigén szintjének emelésére a légzés szakaszos kihagyásával élni lehet. Az elemzésre már nem emlékszem hogy mi játszódik le a szervezetben, de az orvos dolgozata erre is kitért és okfejtéssel szolgált.
   Az orvos nevét addig nem írnám le amíg az előző hozzászóláshoz a választ másolatban meg nem kapom. Apropó: miért nem kapjuk a válaszokat kérés nélkül? Az oktatásnak az is része.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.