fbpx

Miért van annyi autoimmun beteg?

Egy világos zöld és magenta színű papíron autoimmun betegség felirat.

Az utóbbi három évtizedben drámaian megemelkedett az autoimmun betegséggel küzdők száma. A kutatások azt mutatják, hogy a genetikának csak kevés köze lehet a kialakulásában, sokkal inkább a környezeti hatások játszanak közre. A nyugati étrend, a kevés alvás és a stresszes életmód ugyanis jelentősen megnöveli az autoimmun betegségek kockázatát.

A kutatási eredmények szerint legfőképpen a nyugati országok táplálékai, az adalékanyagokkal dúsított és a feldolgozott élelmiszerek tehetők felelőssé az autoimmun betegségek kialakulásáért, és azért, hogy egyre többen szenvednek ebben a betegségben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az immunrendszerünknek az a dolga, hogy azonosítsa az egyes kórokozókat, például vírusokat és baktériumokat és támadást indítson ezen betolakodókkal szemben. De amikor az immunrendszer elveszíti azon képességét, hogy beazonosítsa a saját sejtjeit és ezeket az esetleges külső “támadókat”, a kórokozókat, akkor előfordul, hogy a saját sejtjei ellen indít támadást. Voltaképpen ezt a folyamatot nevezzük autoimmun folyamatnak. Az, hogy mely autoimmun betegség alakul ki, nagyban függ attól, hogy az immunrendszer melyik szerv vagy szervrendszer ellen indít támadást.

Nagyon sokféle autoimmun betegség léteik, ilyen például a Hashimoto-kór, a Graves-betegség, az ízületi gyulladás, a lupusz, a szklerózis multiplex és még lehetne sorolni. Egyes feltételezések szerint az autoimmun betegségek kialakulásában nagy szerepe van a pszichés stressznek is. De sok más tényező is meghúzódhat a háttérben, például a kevés alvás, a stressz, a dohányzás, egyes fertőzések vagy éppen az alacsony D-vitamin-szint. A nyugati étrend, a magas BMI-index és a szorongás szintén az autoimmunitás fokozott kockázatával jár együtt.

A gluténnal, az élelmiszerekben használt adalékanyagokkal, az ibuprofennel, illetve az aszpirinnel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy megnövelik a bél áteresztő képességét, azaz okai lehetnek a szivárgóbél-szindróma kialakulásának, ami pedig autoimmun betegségek kialakulásához vezethet.

Az elsődleges feladat mindenképpen az egészséges bélrendszer fenntartása. Mi magunk is sokat tehetünk ennek érdekében, mégpedig gyulladáscsökkentő táplálékok és probiotikumok fogyasztásával, de a stressz megfelelő kezelése is nagyon sokat segíthet az autoimmun betegségek kezelésében.

  1. Németh István

    A rettegést a kovid elleni oltástól ami előidézi és a létbizonytalanság ami okozza. A jó alvás,a helyes adalékmentes élelmiszerek hiánya ami okozza a betegségek jelentős részét! Ezekről kellene őszinte tájékoztatást közölni!

  2. Szuhay Péter

    Érdemes elolvasni (már ingyen letölthető) a könyvet, aminek a címe: A leves hazudik. Ez az élelmiszeriparról, az adalékokról ír, nagyon elgondolkodtató, sőt felkavaró.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük