fbpx

Milyen ételeket fogyasszon, aki májzsugorodásban szenved?

Májzsugorodásban szenvedő beteg megnagyobbodott mája sematikus rajzon.

A májzsugorodás egy olyan májbetegség, amelyet manapság gyógyítani nem lehetséges. Hiszen ebben az esetben a májsejtek elhalnak, ennek következtében gyulladás lép fel, ezután pedig hegesedés következik be. A máj egyik fő funkciója a méregtelenítés, és ez a szervünk képes arra, hogy új májsejteket termeljen, de ha valaki nem hagy fel a korábbi, az életét is veszélytető életmódjával, például mértéktelenül fogyaszt alkoholt, akkor a regenerálódás soha nem tud bekövetkezni és ennek következtében májzsugorodás jön létre. Ez a szó egy kicsit csalóka, mert nem konkrétan azt jelenti, hogy a máj összezsugorodik, hanem az egészséges májszövet lesz kevesebb, de ettől még a szerv lehet jóval nagyobb is, mint egy egészséges máj.

A májzsugorodást elsősorban a rendszeresen fogyasztott nagy mennyiségű alkoholfogyasztás váltja ki, de egyéb más tényezők is okozhatnak ilyen betegséget. Például hepatitis-B- vagy C-vírusok, kórosan működő immunbetegség, anyagcsere-betegség, de vegyi anyagok vagy egyes gyógyszerek is károsíthatják ezt a létfontosságú szervünket.

Ha valakinél májzsugorodást diagnosztizálnak, akkor fel kell rá készülnie, hogy a betegség ma még nem gyógyítható, de terápiával és az orvosi utasítások betartásával lehetővé válik, hogy ne alakuljanak ki szövődmények, illetve a betegség folyamata ezáltal le is lassítható. Nyilván, ha valaki alkoholfogyasztás miatt vált a betegség áldozatává, akkor a jövőben kerülnie kell az alkoholos italokat, ha egyes gyógyszerek generálták nála a betegséget, akkor azoktól kell a továbbiakban tartózkodnia. Azonban bármi is váltotta ki a betegséget, minden esetben só- és fehérjeszegény diéta beiktatása szükséges és a folyadékfogyasztást is korlátozni kell. A sót érdemes más fűszernövényekkel helyettesíteni, amelyek emellett még egészségesek is. Ilyen például a kakukkfű, a borsikafű, a fokhagyma vagy a rozmaring. Természetesen a legtöbb feldolgozott élelmiszer – konzervek, levesporok, füstölt termékek, felvágottak, húskonzervek, szószok, leveskockák, ételízesítők, sós sütemények, nassolnivalók, pogácsák, csokoládé – is tartalmaz hozzáadott sót, ezért ezeket is kerülni szükséges. A jövőben kerülni kell az éttermeket és a gyorsétkezdéket, hiszen ezeken a helyeken nem sómentes ételeket szolgálnak fel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Akkor mégis mit lehet enni? Akik ebben a betegségben szenvednek, részesítsék előnyben a saját készítésű ételeket, legyen szó kenyérről, péksüteményről vagy éppen pástétomokról. Ezeket az ételeket saját magunk fűszerezzük, így teljesen biztosak lehetünk benne, hogy az adott termék mit tartalmaz. Lehet fogyasztani natúr húsokat saját készítésű fűszerkeverékkel ízesítve. Az étrendben szerepelhetnek a zöldségek, a gyümölcsök, a főzelékek, a különféle gabonák és azokból készült sómentes ételek.

A májzsugorban szenvedő betegek minden esetben beszéljék meg kezelőorvosukkal a diétás étrendet, és ha szükséges, készítsenek egy listát a kerülendő és a fogyasztható ételekről. Ennek birtokában minden valószínűség szerint már nem lesz olyan lehangoló a fogyasztható ételek listája, amelyeket variálni is lehetséges, így az étrend már egyáltalán nem tűnik olyan szegényesnek és szerénynek.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.