Fiatal nő kukucskál ki mosolyogva a kezei közül.

Az arcunk nemcsak azt árulja el másoknak, hogy mit érzünk vagy esetleg mit gondolunk, hanem a betegségeket is előre jelezheti.

Nyilván vannak olyan emberek, akik száraz arcbőrrel rendelkeznek, de a nagyon száraz arcbőr és ajak betegségről is árulkodhat. Olyan betegség is megbújhat a háttérben, amely érinti a verejtékmirigyek működését, de pajzsmirigybetegség vagy akár még cukorbetegség is meghúzódhat a háttérben. A pajzsmirigybetegség tünete lehet többek között, ha valaki folyton fázik, de a súlygyarapodás és a fáradtság is. A cukorbetegség tünete lehet a gyakori vizelési inger, az állandó szomjúság és a homályos látás.

A szőrösödés is utalhat komoly egészségügyi problémára. Testszőrzet megjelenhet az állon és ajkak fölött. Ez a policisztás ovárium szindróma egyik tünete. Ez egy hormonális egyensúlyhiány, amikor is a férfi nemi hormon szintje megemelkedik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szemhéjon megjelenhetnek puha, sárga foltok, amely a szívbetegség előrevetítője is lehet. Akinél ilyen tünetek jelentkeznek, nagyobb eséllyel lesz gondja az artériájával, és nagyobb eséllyel kap szívrohamot – legalábbis a hozzáértők szerint.

A szem alatti táska és puffadás is betegségre utalhat. Ez lehet az egyik jele az allergiának. Ilyenkor még apró hajszálerek is megjelenhetnek ezen a bőrfelületen.

Ha az arc színe megváltozik, az is lehet jele valamilyen betegségnek. A sápadt arcszín jelezheti a vérszegénységet. Ha az arc sárga tónusúvá válik, akkor a háttérben májbetegség húzódhat meg. Ha az arc színének kékes árnyalata van, vagy az ajkak színeződnek kékre, akkor az utalhat szív- vagy tüdőbetegségre. Ilyenkor a körmök is ölthetnek kékes színezetet.

Az arcon az is megmutatkozik, ha az emésztéssel vannak gondok. A viszkető piros dudorok lisztérzékenységre utalhatnak. Ez egy olyan autoimmun betegség, amikor a szervezet nagyon rosszul tolerálja a glutént. Ha pillangó alakzatban jelenik meg az orcán egy nagy, piros folt, az is egy autoimmun betegséget jelezhet, melynek lupusz a neve.

Ekcémára utal, ha kis, piros pörsenések jelennek meg az arcon és az arc szárazzá válik. Hajszálerek is kialakulhatnak az orron, az orr tövében és az orcákon, ez pedig rosacerára utalhat.

Ehhez a cikkhez 3 hozzászólás

  1. HarasztiZsuzsa

    nagyon jó észrevételek és figyelem felkető információk köszönöm.

  2. erzsebet szekelyne

    Köszönöm a sápadt arcszín figyelmeztet a vashiányra és a fázékonyságra a jéghideg lábra , mert az Orvosok figyelme nem terjed ki az ilyen apróságra Pedig Én meg borzalmasan szenvedek tőle!! Most legalább megtaláltam a vas hiány a hibás!!!!! Hálásan Köszönöm!!!!!!!!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*