fbpx

Mit tehet az endometriózis ellen?

Fiatal lány ágyából felkelve fájlalja a hasát.

Az endometriózis egy gyakran fájdalmas rendellenesség, melynek pontos okait senki sem tudja. Néhány tényező, amely kiválthatja: genetika, hormonális egyensúlyhiány vagy a méh szövetének rendellenessége. Számos természetes módszer létezik, amellyel csökkenthetők a tünetek, javítható az állapot és minimalizálható a fájdalom.

A peszticidek hatással lehetnek az ösztrogénre és más hormonokra, ezért fontos, hogy mindenféle adalékanyagtól mentes táplálékot vigyen be a szervezetébe. Az EPA-ban és a DHA-ban gazdag táplálkozás csökkenti a gyulladást és a fájdalmat. Ezek elsősorban a halakban találhatók meg, mint például lazac, szardínia. Halakat egyébként is hasznos rendszeresen fogyasztani, hiszen kedvezően hatnak az emberi egészségre. A halolajkapszula is jó, de a legjobb mégis az, ha hetente legalább egy alkalommal hal kerül az asztalra.

A len-, a kender- és a chiamag segít az ösztrogénszint emelkedésében. A keresztesvirágú zöldségek növelik az indol-3-karbinolt, amely elősegíti a máj méregtelenítését.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az egészséges zsírok, a rostok, a kálium és a magnézium megtámogatják a hormonegyensúlyt és csökkentik a gyulladást.

A magas zsírtartalmú húsok növelik a gyulladási szintet és mérgező adalékokat is tartalmazhatnak, amelyek szintén negatívan hatnak az egészségre.

A finomított cukor is növelheti a fájdalmat és csökkenti az immunrendszer működését.

Az alkohol növeli a gyulladást és szintén negatívan hat az immunrendszer működésére. A koffeintartalmú italok pedig a hormonális egyensúlyt bontják meg negatív irányba.

Az endometriózisban szenvedő betegeknek gyakran ajánlják a barátcserjét. Fontos a halolaj rendszeres fogyasztása is, ugyanis ez csökkenti a gyulladást és kiegyensúlyozza a hormonokat. A B-vitaminok döntő szerepet játszanak az ösztrogénszint normalizálásában és a hormonok egyensúlyának fenntartásában.

Az alacsony progeszteronszint szintén hozzájárul az endometriózis kialakulásához. Ennek ellensúlyozásához krémet szokták javasolni a hölgyeknek.

A zsálya illóolaja szintén segít egyensúlyban tartani a hormonokat és segít enyhíteni az endometriózis tüneteit. Alkalmazzon 2-4 cseppet a hasán, majd tartsa meleg ezt a testrészét, hogy az illóolaj kifejtse jótékony hatását.

A tömjén- és a szantálfa-illóolaj egyenlő arányú keveréke (3-3 csepp) is segíthet csökkenteni a gyulladást és elősegítheti a tünetek enyhítését.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.