fbpx

Mit tehetünk, ha asztmásak vagyunk?

Idősebb férfiak és nők tornáznak egy tornateremben.

Manapság sokan szenvednek asztmában. Sajnos ma még nem gyógyítható ez a betegség, de a tünetek csökkenthetők, amennyiben rendszeresen járunk orvosi kontrollra és betartjuk az utasításokat. A cikkben néhány tanáccsal, hasznos tippel szolgálunk azzal kapcsolatban, hogyan lehet megelőzni az asztma tüneteinek fellángolását.

Az asztmás betegek számára sok esetben állapotrosszabbodás következhet be a nyálkás, esős, hideg téli és őszi hónapokban. Nagyon vigyázni kell ilyenkor az egészségünkre. Mindenképpen érdemes már ősz elején biztosítani a tüdő és az immunrendszer védelmét, hiszen egy influenza vagy egy megfázás akár komoly megbetegedést is okozhat.

Fogyasszon minél több friss szezonális zöldséget és gyümölcsöt, támogassa az immunrendszerét C- és D-vitaminban gazdag táplálékokkal, illetve kerülje azokat a helyeket, ahol beteg emberekkel találkozhat. Influenzaszezonban közlekedjen szájmaszkban, hiszen ez is jelenthet néminemű védelmet a kórokozókkal szemben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az asztmás betegek nagyon jól tudják, hogy esetükben a gyulladás csökkentése kiemelt fontossággal bír. Mindenképpen arra kell törekedni, hogy mérséklődjön, illetve lehetőség szerint megszűnjön ez az állapot. Ennek érdekében fogyasszon olyan táplálékokat, gyógy- és fűszernövényeket, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a krónikus gyulladás csökkenéséhez.

Az egyik legkiválóbb gyógynövény erre a célra a kurkuma, hiszen a benne található kurkumin vegyület komoly gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Fogyaszthatjuk teaként, de az ételeinkbe is szórhatunk belőle. Véralvadásgátlót szedő személyek kerüljék a kurkuma fogyasztását.

Azok, akik valamilyen betegségben szenvednek, gyakran azzal takaróznak, hogy az állapotuk miatt nem mozoghatnak, nehogy felerősödjenek a tüneteik és még nagyobb fájdalom gyötörje őket. A legtöbb betegség esetén azonban a tünetek mindig enyhülnek, sőt egyes esetekben meg is szűnhetnek, ha rendszeresen mozgunk.

Ez igaz az asztmára is, hiszen ez egy olyan betegség, amikor a tüdőt kell erősíteni. Erre az egyik legmegfelelőbb mozgásforma az aerobik, mely nemcsak a súlycsökkenésben hozhat eredményt, de segít megnövelni a tüdő kapacitását is, ami nagyon hasznos, hiszen így a tünetek akár meg is szűnhetnek.

 

  1. Dóciné Füzesi Györgyi

    Azt szeretném kérdezni, hogy, ha aszpirin protectet szedek, akkor ne fogyasszak kurkuma tablettát? Miért?
    Előre is köszönöm a választ!

    1. A kurkuma is rendelkezik vérhígító hatással, így felerősíti a gyógyszer hatását. De konzultáljon erről orvosával.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.