fbpx

Mit tehetünk szemünk egészségének védelmében?  

Egy kék háttér előtt egy fiatal nő szemvizsgáló szemüveget visel, melyre sok lencse van feltéve.

A jó látás rendkívül fontos, hiszen ha problémánk van a szemünkkel, akkor nagyban megnehezülhet a napi munkateljesítményünk elvégzése és romolhat a közérzetünk. Sokan azt gondolják, hogy a szem egészségének csökkenése az öregedés természetes velejárója. Azonban mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy a szemünk még öregkorunkban is nagyon jól működjön és ne kelljen olyan betegségektől rettegnünk, mint a makuladegeneráció.

A mai számítógépes, okostelefonos világban sokan szinte egész nap használják a számítógépet és más eszközöket, melyek folyamatos „bámulása” feszültséget okoz a szemben és sajnos látásromlást is eredményezhet. Ennek a több tünete is lehet, a szem szárazzá válik, megjelenhet égő érzés és fájdalom is, sőt irritáció is felléphet. Akár könnyezés vagy homályos látást, fényérzékenységet és állandó fejfájást is tapasztalhatunk, melyek mind jelei lehetnek annak, hogy túl sok időt töltünk a képernyő előtt.

Mit tehet az a személy, aki a munkája miatt kénytelen a számítógép előtt ülni? A legjobb, amit tehet, ha félóránként tart egy rövid szünetet. Ilyenkor 30 másodpercig nézzen más irányba, jobbra és balra, más tárgyakra fókuszálva.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha muszáj a munka miatt a gép előtt ülni, akkor csökkenteni kell más számítógépes, mobiltelefonos tevékenységet a szem egészségének védelmében. Amennyiben mégis van valamilyen sürgős elintéznivalónk a munkán kívül is, adjunk magunknak mindennap 15 percet, amely idő alatt elintézhetjük a sürgős ügyeinket.

Ha még a szabadidőnket is azzal töltjük, hogy a gép előtt ülünk, akkor ne csodálkozzunk, ha a szemünk idő előtt megbetegszik és jelentősen csökken a látásunk.

A táplálkozásunkkal is sokat segíthetünk a szem egészségének megóvásáért. Fogyasszunk olyan ételeket, melyek támogatják, erősítik a szemünk optimális működését. Ilyen lehet például az omega-3 zsírsav, amely csökkenti a szem szárazságát. Fogyasszunk ezért gyakran halat, halételeket, halolajat.

A béta-karotin alapvető szerepet játszik az éjszakai látásban. Kiváló forrása lehet a sárgarépa, a kelkáposzta, a sütőtök vagy az édesburgonya. Nagyszerű antioxidáns a lutein és a zeaxantin is, melyek csökkentik a makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásának esélyét. Forrásai többek között a borsó, a spenót, a brokkoli és a kelbimbó.

Két másik antioxidáns vitaminra is szüksége van a szemnek, a C- és az E-vitaminra. C-vitaminban gazdagok a bogyós gyümölcsök és a citrusfélék, míg a dió és a hüvelyesek sok E-vitamint tartalmaznak.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.