fbpx

Mivel számoljunk a menopauza idején és mit tegyünk ellene? – 1. rész

Idősebb ősz hajú nő kockás ingben áll a konyhában az ablaknál és néz kifelé.

A menopauza szakaszában sok kellemetlen tünettel kell a hölgyeknek megküzdenie, viszont nagyon sokan, akik életmódot váltanak, például egészségesen kezdenek táplálkozni, a rendszeres mozgást beiktatják az életükbe, naponta kevesebb kávét fogyasztanak és felhagynak a dohányzással, sokkal kevesebb és enyhébb tünetekről számolnak be, mint azok a hölgyek, akik a korábbi, nem túl egészséges életvitelüket folytatják. Nehéz sok mindenről lemondani, de az egészségünk érdekében bizony meg kell tenni és így sokkal könnyebb is lesz átvészelni a menopauza okozta kellemetlenségeket, és a negatív egészségügyi hatások sem fenyegetnek annyira bennünket. Lássuk is, milyen változásokat okoz a menopauza és milyen természetes gyógymódok léteznek ezeknek a hatásoknak a kivédésére!

A menopauza szakaszában sokan tapasztalnak különféle memóriaproblémákat. A zöld tea a memóriavesztés megelőzésében lehet a segítségünkre, de más pozitív hatással is bír, például aktívan részt vesz az immunrendszer megerősítésében és nagy szerepe van a gyulladás elleni küzdelemben is. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is sokat segíthet a jó memória megtartásában, mint ahogyan a stressz kezelésének is nagy a haszna, hiszen kutatások igazolják, hogy a túl sok stressz mennyire negatívan hat a memóriára.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hőhullámok nagyon gyakoriak a menopauza szakaszában. Egyes italok és ételek is okai lehetnek a hőhullámok kialakulásának, ilyenek például a fűszeres ételek és a koffein. Ha ezeket nem is iktatjuk ki az életünkből, de drasztikusan visszaszorítjuk azok bevitelét, akkor a hőhullámok gyakorisága és intenzitása is csökkenni fog. A fürtös poloskavész ösztrogénszerű tulajdonságokkal rendelkezik, így segítséget nyújt a hőhullámok enyhítésében. Mivel hormonális hatásokkal rendelkezik, így csakis orvosi jóváhagyással fogyasztható.

A súlygyarapodás szintén komoly probléma a menopauza szakaszába lépő hölgyek számára. Az életmódbeli és az étrendi változtatásokkal azonban sokat tehetünk az ideális súly eléréséért. Ilyen életmódbeli változtatás lehet a stresszkezelés, hiszen a stressz befolyásolhatja a szervezet azon képességét, hogy fenntartsuk az ideális testsúlyunkat. A stressz gyakran idéz elő túlevést és rendszertelen étkezést, amelyek mind-mind súlygyarapodást okozhatnak. Ez pedig a kortizol- és az inzulinhormon működését zavarja meg, ami negatív hatással van az anyagcserére, és ez elhízáshoz vezethet. Az egészséges étrend, a testmozgás és a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is elengedhetetlen, hogy minél egészségesebbek maradjunk és minél kevesebb menopauzális tünettel kelljen szembenéznünk a klimax szakaszában.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük