fbpx

Nyár és D-vitamin

Napfény süt át a fa levelei között.

Az emberek többsége D-vitamin-hiányban szenved. Még akár nyáron is felléphet ez a különös kórkép, hiszen ez a vitamin legfőképpen napfény hatására termelődik az emberi szervezetben, viszont ha valaki nem tartózkodik elegendő időt a napon, akkor bizony jelentősen lecsökkenhet ennek a vitaminnak a szintje a szervezetében. Mégis honnan lehet tudni, hogy mikor alacsony ennek a vitaminnak a szintje, illetve milyen kockázatai lehetnek a D-vitamin-hiánynak?

Egyes feltételezések szerint az izzadt homlok az egyik legszembetűnőbb jele annak, ha valakinél alacsony ennek a vitaminnak a szintje. A táplálkozás során ügyelni kell a D-vitamin-bevitelre, például érdemes rendszeresen lazacot, tojássárgáját és tonhalat fogyasztani. Ezek az ételek segíthetnek megoldani az izzadó homlok problémáját is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az erős csontozathoz a kalcium mellett D-vitaminra is szükség van. Amennyiben nincs elegendő D-vitamin az emberi szervezetben, úgy a kalcium a csontokból a véráramba kerül, és így sokkal nagyobb a kockázata a csonttörésnek is. Az alacsony D-vitamin-szint jelentősen megnöveli a csontritkulás kialakulásának a kockázatát. Azok, akik rendszeresen sportolnak, fokozottabban oda kell figyelniük ennek a vitaminnak a bevitelére, hiszen a sportolók gyakrabban szenvednek például úgynevezett stressztöréstől.

A D-vitamin nemcsak az erős csontrendszer fenntartásához szükséges, hanem az immunrendszer egészségének a megőrzéséhez is. Azok, akik télen gyakran fáznak meg vagy lesznek influenzásak, gyanakodhatnak ennek a vitaminnak a hiányára. Ha valakinek nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetében, úgy különféle fertőzéseket is sokkal könnyebben elkaphat, mint azok a személyek, akik gondoskodnak a D-vitaminnak a pótlásáról.

A D-vitaminnak a hiánya és a depresszió gyakran kéz a kézben járnak. A D-vitamin éppen olyan hatást gyakorol a hangulatra, mint a szerotonin nevű hormon. Vagyis ha valaki jókedvű, biztos lehet benne, hogy nincs D-vitamin-hiánya.

A D-vitamin egészséges szintje abban is a segítségünkre lehet, hogy megfelelő mennyiségű inzulint termeljünk, amely az egyik vércukorszintet szabályozó hormonunk. Az alacsony D-vitamin-szint a metabolikus szindrómához, a 2-es típusú cukorbetegséghez és az inzulinrezisztenciához is kapcsolódik.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük