fbpx

Se szívinfarktus, se szélütés – egészséges táplálkozással lehetséges!

Egészséges életmód eszközei: zöldségek, súlyzó, ásványvíz és a diétára utaló centiméter.

Az egészséges életmód szignifikánsan csökkenti különböző szívbetegségek kockázatát. Ez derült ki svéd kutatók két tanulmányából, melyeket összesen 50 000 résztvevővel végeztek. Azok az alanyok például, akik egészségesen étkeztek, rendszeresen mozogtak, kevés alkoholt ittak, nem dohányoztak és normál testsúllyal rendelkeztek, a szívinfarktus rizikóját majdnem 90%-kal tudták csökkenteni.

Az egészség az életmód függvénye

Újra és újra előkerül az az állítás, mely szerint az egészséges életmód egyáltalán nem járul hozzá az egészségünkhöz. Közben a tudósok a világ minden tájáról szinte naponta szállítják a bizonyítékokat arra, hogy az egészség szorosan összefügg az egyén életmódjával.

Talán arról van szó, hogy az új szokások kialakítása küzdelmekkel jár. Munka után sokan szívesebben nyúlnak egy zsírban gazdag, cukortartalmú készételhez és dőlnek le a kanapéra, minthogy előbb felvegyék a futócipőt, aztán még főzzenek is friss zöldségekből.

Három hónapig is eltart, amíg az emberi szervezet hozzászokik az újhoz. Legkésőbb ezután azonban mindenki megállapíthatja, hogy az egészséges életmóddal valóban egészségesebbnek is érzi magát.

Itt nem szubjektív érzékelésről van szó. A stockholmi Karolinska Institutet tudósainak két tanulmánya alátámasztja például, hogy az egészséges életmódot folytató férfiaknak majdnem 90%-kal alacsonyabb a szívinfarktus-rizikójuk.

A szívinfarktus megelőzése táplálkozással

Az első tanulmányban a kutatócsoport 20 000 férfi adatait értékelte ki, akik 45 és 79 életév közöttiek voltak. 11 éven át kísérték figyelemmel a résztvevőket, és kérdezték őket az életmódbeli szokásaikról. A résztvevők a táplálkozással, testmozgással, alkohol- és nikotinfogyasztással, valamint a haskörfogattal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak.

Az adatok elemzése közben kiderült, hogy ezen tényezők mindegyike döntően befolyásolja a szívinfarktus rizikóját. A legegészségesebb életmódot folytatók 86%-kal alacsonyabb kockázattal rendelkeztek, mint akik semmilyen szempontból nem éltek egészségesen.

Egészségesnek értékelték a kutatók a változatos étrendet, mely sok gyümölcsöt, zöldséget és hüvelyest, ugyanakkor kevés állati eredetű táplálékot tartalmaz. A testmozgás kívánatos mértéke naponta 40 perc futás vagy kerékpározás. A haskörfogat legfeljebb 95 cm legyen.

De azok a résztvevők, akik nem feleltek meg minden felsorolt szempontnak, szintén profitáltak életmódjuk egészséges aspektusaiból. Például az egészséges táplálkozás mérsékelt alkoholfogyasztással máris 35%-kal csökkentette az infarktus rizikóját.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az egészséges életmód megelőzi a szélütést

Hasonló eredményre jutott a kutatók másik csoportja, akik 30 000 svéd nőt kísértek figyelemmel átlagosan 10 éven keresztül, és a fent nevezett faktorokról kérdezték őket. Az átlagosan 60 éves nők adatait a stroke szempontjából értékelték ki. Megállapították, hogy az egészséges életmód itt is jelentősen képes csökkenteni a veszélyt.

Míg 10 000 nő közül, akik semmilyen hangsúlyt nem fektettek az egészséges táplálkozásra, 43-nak volt isémiás stroke-ja, 10 000 egészségesen étkező nőnél ez a szám csak 28 volt. Csak a táplálkozás módja máris 13%-kal csökkentette a rizikót.

Becslések szerint az isémiás stroke teszi ki a szélütések 80-85%-át. Ennél a betegségnél egy vérrög elzár egy eret az agyban, így bizonyos területek nem kapnak elegendő oxigént. Azok a nők, akik az egészséges életmód mind az öt tényezőjére figyeltek, összesen 54%-kal csökkentették az isémiás stroke kockázatát.

Megéri tehát már kis változtatásokat is tenni az életmódunkban az egészségünk érdekében!

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.