fbpx

Tanuljunk meg újra helyesen lélegezni Butejko-technikával!

Vadvirágokkal teli réten ül a fűben egy vörös hajú lány, közben a napfénybe néz becsukott szemmel, és mélyeket lélegez.

Nem is gondolnánk, hogy olyan betegségek, mint az asztma, szívritmuszavar, magas vérnyomás, kellemetlen horkolás, légszomj vagy fejfájás gyógyítható a helyes légzéstechnika alkalmazásával. A légúti betegségek tünetei, a folyamatos köhögés, zihálás a fizikai erőnlétet is nagymértékben befolyásolják. Dr. Konsztantyin Butejko forradalmi újítása épp az ellenkezőjét állítja annak, mint amit eddig megszoktunk a helyes légzéssel kapcsolatban. A doktor a kórosan magas vérnyomását próbálta kezelni a helyes légzéstechnika kialakításával. Sikerrel járt. Butejko doktor a betegségek kialakulásának egyik fő okát a mély és sok levegőt használó légzésben találta meg. Az általa kifejlesztett technika hozományaként nemcsak saját magas vérnyomását tudta meggyógyítani, hanem egy sor egyéb betegség kezelésére is lehetősége nyílt.

Milyen a helyes légzés?

Az egészséges légzés lassú és nyugodt hullámzású. Egy perc alatt maximum 15-20 belégzés a normális nyugalmi helyzetben, és a belélegzett levegő mennyiségének sem szabad soknak lennie. Furcsán hangozhat, de a kevesebb és kisebb mennyiségű levegővétel sokkal egészségesebb. A legtöbb ember hiperventilál, vagyis túl gyakran vesz levegőt, és nagy mennyiséget. Miért káros a sok és nagy légzés? Amikor hiperventilálunk, akkor lecsökken a szén-dioxid-koncentráció. Túl hamar fújjuk ki, holott szén-dioxid nélkül az oxigén sem tud érvényesülni. Egy bizonyos koncentrációban mindig szükség van a szén-dioxid jelenlétére. A helyes szén-dioxid-mennyiség állítja be a szervezet helyes pH-értékét. Ha túl sok levegőt veszünk, lecsökken a szén-dioxid-szint, ekkor a szervezet nem tud szénsavat csinálni. Elkezd lúgosodni, ami szintén káros, emiatt megpróbál javítani a helyzeten. Mivel szénsavat nem képes előállítani, készít helyette tejsavat és egyéb káros savakat, így átbillen a szervezet a savas tartományba, elkezd savasodni.

A hiperventiláció fokozza a hisztamintermelést is, ami az allergiás reakciókat elősegíti. Túllégzés esetén a végtagok is hidegek. A simaizmok összehúzódnak, a keringés elégtelenné válik. A görcsök oldásának legjobb módszere szintén a Butejko-féle légzéstechnika. Az asztma esetében az érintett szintén gyorsan lélegzik, zihál, levegő után kapkod. A gyors légzés csökkenti a tüdő szén-dioxid-szintjét, ami a légutak egyre erőteljesebb összehúzódásához vezet. A Butejko-légzéstechnika tudatosan alakítja át a légzést, egy-egy roham esetén szinte 10 percen belül is hatásos lehet. Hosszú távon elmulasztja az allergia, az asztma tüneteit, normalizálja a vérnyomást, segít leküzdeni a pánikbetegséget. Ha a túllégzés egy hosszabb időszakon keresztül fennáll, akkor oxigénhiány keletkezik, például az agyban is. Ekkor a testünk jelez, hogy nem kap elég oxigént, így mi még inkább elkezdünk sűrűn lélegezni. Ezáltal az ördögi kör létrejön, állandósul a gyors légzés, a test hozzászokik a hiperventilációhoz, ami azonban a szervek elégtelen működéséhez vezet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha a következő megállapításokból valamelyik vagy akár több is igaz ránk, akkor valószínűleg helytelenül lélegzünk:

 • horkolás;
 • szájon át légzés;
 • mély, sóhajtozó levegővétel;
 • hangos légzés;
 • zihálás;
 • megszólalás előtti levegővétel szájon át;
 • mellkasi légzés.

A helyes légzést bárki el tudja sajátítani. Persze kitartás szükséges hozzá. Érdemes egy tanfolyam keretében elsajátítani a technikát, ezután otthon is bármikor gyakorolhatjuk, így gyógyíthatjuk magunkat. A túlsúly, alvási apnoé, COPD, asztma, allergia, magas vérnyomás, pánikbetegség és még sok egyéb betegség gyógyítható vele.

 1. Kelemen László

  Érdekes felfedezés, ami hasznosnak ígérkező gyógyító módszer alkalmazására ösztönöz.

  A kérdés az, hogy hol, mikor, milyen feltételekkel lehet tanfolyamon részt venni, ahol a megfelelő légzéstechnika elsajátítható?

  1. Harmath Lajos

   üdv! a helytelen légzés sajnos nálam is pánik érzésbe és erös szívritmus zavarként jelentkezik. ehez szeretnék segitséget kérni!

 2. Valóban nagyon hatásos stresszoldó módszer, amit ösztönösen használtam kb. 25 évnyi asztmámnál, amikor kimerítô nehéz légzés jött rám már az idôre való menés elôtt. Az érzékeny reagálás a lelki- idegi dolgokra szervi megbetegedéseket okoz az immunrendszer gyengítésével. A sok gyógyszer a többi ez okbóli betegségemre szedése mellékhatásokkal is rontott, aminek mind véget vetettem, és már jól vagyok, bár a körülményeim is nyugodtabbak szerencsére a sok nehézség után.

 3. Farnadi László

  Tisztelt Cím!
  Légzési problémákkal kínlódok már évtizedek óta.
  Mély,sóhajtozó levegővételem van .Mivel vidéken élek nem tudnék egy tanfolyamon résztvenni.Kérem a legegyszerübb légzési módot egy pár sorban közöljék velem.Előre is köszönöm segítségüket.

  Üdvözlettel:Farnadi László

  1. Magyar Beáta

   Kedves László!
   Vidéken is vannak tanfolyamok. Mi Szegeden végeztük el. Sokat segít a helyes légzés.
   A legfontosabb: “Csukd be a szád!”
   És igen, ha el van dugulva az orrunk, akkor is az első lépés: “Csukd be a szád!”
   Apró pici levegő vételek a legfontosabbak.
   A http://www.buteyko.hu oldalon bővebb felvilágosítás található 🙂

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük