Vadvirágokkal teli réten ül a fűben egy vörös hajú lány, közben a napfénybe néz becsukott szemmel, és mélyeket lélegez.

Nem is gondolnánk, hogy olyan betegségek, mint az asztma, szívritmuszavar, magas vérnyomás, kellemetlen horkolás, légszomj vagy fejfájás gyógyítható a helyes légzéstechnika alkalmazásával. A légúti betegségek tünetei, a folyamatos köhögés, zihálás a fizikai erőnlétet is nagymértékben befolyásolják. Dr. Konsztantyin Butejko forradalmi újítása épp az ellenkezőjét állítja annak, mint amit eddig megszoktunk a helyes légzéssel kapcsolatban. A doktor a kórosan magas vérnyomását próbálta kezelni a helyes légzéstechnika kialakításával. Sikerrel járt. Butejko doktor a betegségek kialakulásának egyik fő okát a mély és sok levegőt használó légzésben találta meg. Az általa kifejlesztett technika hozományaként nemcsak saját magas vérnyomását tudta meggyógyítani, hanem egy sor egyéb betegség kezelésére is lehetősége nyílt.

Milyen a helyes légzés?

Az egészséges légzés lassú és nyugodt hullámzású. Egy perc alatt maximum 15-20 belégzés a normális nyugalmi helyzetben, és a belélegzett levegő mennyiségének sem szabad soknak lennie. Furcsán hangozhat, de a kevesebb és kisebb mennyiségű levegővétel sokkal egészségesebb. A legtöbb ember hiperventilál, vagyis túl gyakran vesz levegőt, és nagy mennyiséget. Miért káros a sok és nagy légzés? Amikor hiperventilálunk, akkor lecsökken a szén-dioxid-koncentráció. Túl hamar fújjuk ki, holott szén-dioxid nélkül az oxigén sem tud érvényesülni. Egy bizonyos koncentrációban mindig szükség van a szén-dioxid jelenlétére. A helyes szén-dioxid-mennyiség állítja be a szervezet helyes pH-értékét. Ha túl sok levegőt veszünk, lecsökken a szén-dioxid-szint, ekkor a szervezet nem tud szénsavat csinálni. Elkezd lúgosodni, ami szintén káros, emiatt megpróbál javítani a helyzeten. Mivel szénsavat nem képes előállítani, készít helyette tejsavat és egyéb káros savakat, így átbillen a szervezet a savas tartományba, elkezd savasodni.

A hiperventiláció fokozza a hisztamintermelést is, ami az allergiás reakciókat elősegíti. Túllégzés esetén a végtagok is hidegek. A simaizmok összehúzódnak, a keringés elégtelenné válik. A görcsök oldásának legjobb módszere szintén a Butejko-féle légzéstechnika. Az asztma esetében az érintett szintén gyorsan lélegzik, zihál, levegő után kapkod. A gyors légzés csökkenti a tüdő szén-dioxid-szintjét, ami a légutak egyre erőteljesebb összehúzódásához vezet. A Butejko-légzéstechnika tudatosan alakítja át a légzést, egy-egy roham esetén szinte 10 percen belül is hatásos lehet. Hosszú távon elmulasztja az allergia, az asztma tüneteit, normalizálja a vérnyomást, segít leküzdeni a pánikbetegséget. Ha a túllégzés egy hosszabb időszakon keresztül fennáll, akkor oxigénhiány keletkezik, például az agyban is. Ekkor a testünk jelez, hogy nem kap elég oxigént, így mi még inkább elkezdünk sűrűn lélegezni. Ezáltal az ördögi kör létrejön, állandósul a gyors légzés, a test hozzászokik a hiperventilációhoz, ami azonban a szervek elégtelen működéséhez vezet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha a következő megállapításokból valamelyik vagy akár több is igaz ránk, akkor valószínűleg helytelenül lélegzünk:

 • horkolás;
 • szájon át légzés;
 • mély, sóhajtozó levegővétel;
 • hangos légzés;
 • zihálás;
 • megszólalás előtti levegővétel szájon át;
 • mellkasi légzés.

A helyes légzést bárki el tudja sajátítani. Persze kitartás szükséges hozzá. Érdemes egy tanfolyam keretében elsajátítani a technikát, ezután otthon is bármikor gyakorolhatjuk, így gyógyíthatjuk magunkat. A túlsúly, alvási apnoé, COPD, asztma, allergia, magas vérnyomás, pánikbetegség és még sok egyéb betegség gyógyítható vele.

Ehhez a cikkhez 6 hozzászólás

 1. Kelemen László

  Érdekes felfedezés, ami hasznosnak ígérkező gyógyító módszer alkalmazására ösztönöz.

  A kérdés az, hogy hol, mikor, milyen feltételekkel lehet tanfolyamon részt venni, ahol a megfelelő légzéstechnika elsajátítható?

  • üdv! a helytelen légzés sajnos nálam is pánik érzésbe és erös szívritmus zavarként jelentkezik. ehez szeretnék segitséget kérni!

 2. Papp Zsuzsanna

  Hol lehet elsajátítani a helyes légzést?????

 3. Valóban nagyon hatásos stresszoldó módszer, amit ösztönösen használtam kb. 25 évnyi asztmámnál, amikor kimerítô nehéz légzés jött rám már az idôre való menés elôtt. Az érzékeny reagálás a lelki- idegi dolgokra szervi megbetegedéseket okoz az immunrendszer gyengítésével. A sok gyógyszer a többi ez okbóli betegségemre szedése mellékhatásokkal is rontott, aminek mind véget vetettem, és már jól vagyok, bár a körülményeim is nyugodtabbak szerencsére a sok nehézség után.

 4. Farnadi László

  Tisztelt Cím!
  Légzési problémákkal kínlódok már évtizedek óta.
  Mély,sóhajtozó levegővételem van .Mivel vidéken élek nem tudnék egy tanfolyamon résztvenni.Kérem a legegyszerübb légzési módot egy pár sorban közöljék velem.Előre is köszönöm segítségüket.

  Üdvözlettel:Farnadi László

  • Kedves László!
   Vidéken is vannak tanfolyamok. Mi Szegeden végeztük el. Sokat segít a helyes légzés.
   A legfontosabb: “Csukd be a szád!”
   És igen, ha el van dugulva az orrunk, akkor is az első lépés: “Csukd be a szád!”
   Apró pici levegő vételek a legfontosabbak.
   A http://www.buteyko.hu oldalon bővebb felvilágosítás található 🙂

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*