fbpx

Terasz és kert. Mi közük van az egészséghez?

Egy teraszon három tinédzser lány virágládába virágokat ültet, körülöttük locsolókannák és fűszernövények.

Egyre többen választják az egészséges életmódot. El sem tudjuk képzelni, mi minden járulhat hozzá az egészségünk megőrzéséhez. Ha csak annyit mondunk, hogy a zöld pázsit, a terasz és virágok testi és lelki egészséget biztosítanak számunkra, akkor nem mondunk teljesen igazat, de ha kicsit mögé nézünk a dolgoknak, akkor beláthatjuk, hogy mind a zöld fű, mind a terasz, mind pedig a virágok sokat tehetnek az egészségünk megőrzéséért. Mutatjuk is, hogyan és mivel járulhatnak hozzá ezek a dolgok a jobb testi, lelki közérzet fenntartásához.

Természetesen önmagában a zöld pázsit nem lesz képes mentális és fizikai egészséget biztosítani, ha egész nap a házban vagyunk és még öt percre sem mozdulunk ki onnan. Ha azonban naponta kimegyünk a kertbe és ott minőségi időt töltünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy sokkal jobb lesz az általános egészségi állapotunk. Egy gondozott, rendezett pázsit hihetetlenül nyugodttá varázsolhat bennünket. Akár mi magunk is sokféle sportot űzhetünk a kertben, ami még aktívabban hozzájárul a jó egészségi állapot megőrzéséhez. A kertészkedésnek is van ilyen ereje.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A terasznak is van köze az egészséghez. Önmagában a terasz sem fog egészséggel megajándékozni bennünket, de ha ott a nyári estéken finom vacsorákat fogyaszt el a család, akkor azt mondhatjuk, hogy a terasz is hozzájárul a jó egészségünk megőrzéséhez. A mentális egészségünket pedig a családdal közösen eltöltött idő, a kommunikáció, az egymásra való odafigyelés és a törődés biztosítja. Már csak emiatt is érdemes a teraszt rendbe hozni, hiszen nagyon jó érzés itt üldögélni a családdal és jókat enni, nevetni, beszélgetni.

A virágoknak alapvetően gyógyító erejük van, hiszen nemcsak a színük és az illatuk, hanem a küllemük is segít a stressz oldásában, a feszültség csökkentésében. Önmagukban nem biztosítják a jó egészséget, de a kertészkedéssel már elérhetjük és fenn is tarthatjuk az optimális állapotunkat.

A kertészkedés mind a mentális, mind a szellemi, mind pedig a fizikai egészségre pozitív hatást gyakorol. Ne csak virágokat ültessünk, hanem termesszünk zöldségeket is, hiszen ezzel is fokozhatjuk az egészségi állapotunkat, hiszen a zöldségek olyan tápanyagokkal vannak tele, amelyek szintén hozzájárulnak a jó egészséghez.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Idősebb korban a kert egyre fontosabbá válik. A dolog természeténél fogva mindig kell valamit csinálni és az mindig jó adag fizikai aktivitás. Maga a tudat, hogy megint ki kell menni és folytatni sokáig életben tartja az embert, Gondoljunk mindnyájunk Bálint gazdájára, aki megérte a 100 évet. Egy elhanyagoltabb vagy nagyobb kert kifejezetten sportos tud lenni: ha kituskózok egy bokrot, még télen is beleizzadok.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük