Oregánóolaj kis barna üvegben, a nyakánál felirattal.

A nyugati orvostudomány gyakran támaszkodik az antibiotikumra, hiszen ezekkel sokféle betegséget kezelnek és néha ezek a gyógyszerek valóban szükségesek. Sajnos azonban egyre több rezisztens baktérium üti fel a fejét, amelyek ellen nem hatnak ezek az antibiotikumok, ezért lehet, hogy kicsit nem árt visszaszorítani ezeknek az antibiotikumoknak a használatát és egyes esetekben például elég lenne csak egy természetes olajhoz, mégpedig az oregánóolajhoz fordulni segítségért.

Az oregánó egy görög eredetű szó, amely „örömet” jelent. És bizonyosan sok kutatónak valóban örömet is jelenthet, főleg amikor rádöbbentek annak antimikrobiális tulajdonságaira.

A Candida albicans nevű gomba sok esetben okoz fáradtságot, emésztési problémákat és ízületi fájdalmakat. Azonban az oregánóolaj nagyon hatékony lehet ezzel a gombafajjal szemben. Egy kutatás során bebizonyosodott, hogy az oregánóolaj használata teljesen képes megállítani a Candida albicans szaporodását és növekedését.

Egy 2014-es tanulmányban a kutatók leírták, hogy az oregánóolaj gátolja az E-coli húsz különböző baktériumtörzsének növekedését, amely súlyos gasztrointesztinális problémákat, vérszegénységet és akár még veseelégtelenséget is okozhat.

Az oregánóolaj a Helicobacter pylori baktériummal szemben is hatékonynak bizonyult, ami egy nagyon jó hír, hiszen ez a baktérium okozza a nyombélfekély kilencven, míg a gyomorfekély nyolcvan százalékát.

Az oregánó két hatékony fegyvere a benne lévő timol és karvakrol. Ezeken kívül az oregánóolaj tartalmaz még flavonoidokat, alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat, beleértve a vasat, a mangánt, az E-vitamint, a triptofánt és az omega-3 zsírsavakat. Az oregánóban még urolsav is van, amely önmagában is egy kiváló antioxidáns és antibakteriális szer.

A kórházakban sok fertőzés alakul ki a húsevő, vagyis az MRSA baktérium miatt. Az oregánóolaj azonban ez ellen a baktérium ellen is hatásosnak bizonyult, legalábbis klinikai vizsgálatok alapján. A tervek között szerepel olyan oregánóolaj-alapú szappan kifejlesztése, amely a kórházakban kézmosásra, illetve fertőtlenítésre fognak használni.

Az oregánóolaj tehát akár még természetes antibiotikumként is használható, de megfázás, influenza és légzőszervi megbetegedések esetén is bátran fordulhatunk ehhez a természeti csodához. Mivel az oregánóolaj is egyfajta antibiotikumként viselkedik, így a használata alatt nagy mennyiségű probiotikus ételek – joghurt, kefir, savanyú káposzta – és prebiotikus táplálékok – spárga, hagyma, fokhagyma – beviteléről szükséges gondoskodni.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*