fbpx

Természetes, ősi gyógyítók: gyömbér és gyömbértea

Gyömbértea kék csészében, mellette méz, gyömbér és citrom.

A gyömbér egy nagyon egészséges természetes táplálék, amelyet az indiaiak már évszázadok óta alkalmaznak nem csupán a konyhában, hanem egészségük fellendítésében is. A gyömbérből teát is készítenek, amelynek szintén csodálatos hatásai vannak.

A gyulladás az emberi egészséget rombolja. A hosszú ideje fennálló gyulladás olyan krónikus betegségeket okozhat, mint cukorbetegség vagy szívbetegség. A vegyi anyagok, a környezeti szennyeződés és a nem megfelelő táplálkozás is okozhat gyulladást a szervezetben. A gyömbér rendszeres fogyasztása elősegítheti a gyulladás csökkenését, megelőzését és megszűnését. A krónikus gyulladás leküzdéséhez szüksége lesz nemcsak életmódbeli, hanem étrendi változásokra is. Egy tanulmány szerint a gyömbér csökkentheti az allergiás reakciókat, amelyekben a gyulladás is szerepet játszhat. A gyömbér megszüntetheti az izom és ízületi panaszokat, amelyek kiváltója nagyon gyakran szintén a szervezetben kialakuló gyulladás.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyömbér antioxidáns tulajdonságai segítenek megakadályozni a szívbetegségeket, az olyan neurodegeneratív betegeségeket, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór.

A gyömbér tele van antioxidáns növényi vegyületekkel, amelyek eredményesen harcolnak a reaktív oxigénfajtákkal, amelyek oxidatív stresszt okoznak és károsítják a sejteket. Bizonyos életmódbeli szokások, például a dohányzás, a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, de még a krónikus stressz miatt is elszaporodhatnak ezek a reaktív oxigénfajták. Azonban a gyömbér segíthet ezek negatív mellékhatásait kiküszöbölni, megszüntetni.

Számos tanulmány számolt be arról, hogy a gyömbér rendszeres fogyasztása lelassíthatja a tumor növekedését. Egy másik tanulmány szerint a gyömbér javította az éhomi vércukorszintet cukorbetegeknél. Ezek és más eredmények arra utalnak, hogy a gyömbér segíthet a krónikus cukorbetegség által okozott egészségügyi problémák kezelésében.

A gyömbér rendszeres fogyasztása a testsúlycsökkenést is elősegítheti. Legfőképpen akkor nyilvánul meg ez a pozitív hatása, ha rendszeres testmozgással kombináljuk.

A gyömbéres víz is egészséges, főleg nyáron, citrommal és más fűszernövényekkel – menta, citromfű, levendula – párosítva. Nyáron egyébként is fokozottan oda kell figyelnünk a hidratációra, hiszen a nagy melegben könnyen kiszáradhatunk, ha nem figyelünk oda a folyadékbevitelre.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.