fbpx

Több módon is óvhatjuk a szívünk egészségét

Egy asztalon zöld leveles zöldségek, spenót, petrezselyem, illetve uborba, avokádó, brokkoli, zöldborsó és lime.

A szívünk egészségére nagyon kell vigyáznunk, hiszen nagyon törékeny. Már gyermekkorban érdemes átállni az egészséges táplálkozásra, hiszen az artériák már ebben a korban is sérülhetnek, majd akár már 20 évesen is elkezdődik a plakkok képződése az artériák falán, melyek ennek hatására megkeményednek és merevvé válnak. Sajnos emiatt a véráramlás nem lesz megfelelő, ez pedig nemcsak szívinfarktust, hanem akár agyvérzést is előidézhet.

A táplálkozásnak kitüntetett szerepe van a szívünk egészségének megőrzése érdekében. Egy kutatásba olyan embereket vontak be, akik korábban egészségtelenül étkeztek és az artériájukon már plakkok képződtek, azonban a vizsgálati időszak alatt növényi alapú étrendre tértek át.

A növényi étrend komoly változásokat hozott. A vizsgálat végén a kutatók meglepő eredményeket tapasztaltak: megszűntek a szívbetegségre jellemző tünetek és eltűntek az artériák faláról a plakkok. Ezzel bebizonyosodott, hogy a növényi alapú táplálkozás mennyire hasznos a szervezet számára a betegségek megelőzésében, de akár a kezdődő betegségek is visszafejlődhetnek, így nincs szükség gyógyszerekre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mit érez egy erős dohányos ember? Mivel sok cigarettát szív, így akár minden nap rosszul érezheti magát, fájhatnak a légzőszervei, nehezen kap levegőt. Nem beszélve a köhögésről, a zihálásról és a sípoló légzésről. Mi történne, ha leszokna a dohányzásról? Napról napra egyre kevesebb tünettel kellene számolnia, csökkennének azok a szimptómák, amelyek a dohányzás miatt alakultak ki. De ha csak csökkenti a napi adagot vagy gyógyszereket szed a tünetek mérséklésére, attól még megmaradnak a problémái.

Nincs ez másként a plakkokkal sem. Hiába szedünk például olyan gyógyszert, ami csak elfedi a tüneteket, a kialakult helyzet attól még nem változik. Azonban, ha az okot megszüntetjük meg, ha kiiktatjuk a problémát okozó tényezőket – például dohányzást, mozgásszegény életmódot, alkoholfogyasztást –, akkor javulásra számíthatunk.

A testünk egy csodálatos „szerkezet”, hiszen képes az öngyógyulásra, csak a lehetőséget kell megadni számára. Ha leszokunk a dohányzásról, idővel annyira kitisztul a szervezetünk, mintha soha nem is dohányoztunk volna. Vannak, akik a drasztikus módszerre esküsznek, míg másoknak a fokozatos leszokás válik be. Tűzzön ki egy napot, amikortól nem dohányzik, amikor áttér egy egészségtudatos életre, és meglátja, hamarosan javul az állapota.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.