fbpx

Veseproblémákat jelző tünetek

A két vese elhelyezkedése az emberi szervezetben.

Az emberek jelentős része addig nem is foglalkozik a veséje egészségi állapotával, míg meg nem betegszik ez a szerve. A vese mintegy szűrőberendezésként működik az emberi testben, hiszen legfőbb feladata, hogy eltávolítsa, kiválassza a szervezetből a toxikus anyagokat, részecskéket. Biztosítja továbbá, hogy megfelelő mennyiségű ásványi anyag, kálium és nátrium kerüljön a vérbe, illetve elősegíti a vérnyomás szabályozását.

A legtöbb ember csak akkor szerez tudomást a veséje rendellenes működéséről, ha rutinvizsgálatra kerül sor. Ezért nagyon jól teszi, ha évente legalább egy alkalommal laboratóriumi vizsgálatot kér a háziorvosától, hiszen a vizeletből is sok információhoz lehet hozzájutni. Ma már vannak otthon elvégezhető tesztek is, amelyek szintén képet adnak a vesénk állapotáról. Hiszen ha a vizeletben genny, fehérje, glükóz vagy vér jelenik meg, akkor azon nyomban elmehetünk a háziorvosunkhoz, hogy egy alapos kivizsgálást kérjünk. Hozzáértők szerint nem minden otthoni tesztben lehet megbízni, de a vizeletteszt egy nagyon hatékony, otthon is elvégezhető teszt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hirtelen fellépő és nagyfokú fájdalom utalhat arra, hogy valami nincs rendben a vesék működésével. A vesekő is okozhat ilyen fájdalmakat, ami azonnali beavatkozást igényel.

Amennyiben vér jelenik meg a vizeletben, az is azt jelezheti, hogy a vesével gond van. A vesekő és a fertőzések is okozhatják a vér megjelenését a vizeletben.

Az állandó vizelési inger sem jó jel. Idősebb korban ez megjelenhet, főleg a posztmenopauzába lépő hölgyeknél, de egyébként ez is jelezhet valamilyen vesebetegséget.

A fájdalmas vizelés is jelentheti azt, hogy a vese nem működik megfelelően. A vizelés közben jelentkező fájdalomnak több oka is lehet, például húgyúti fertőzés vagy húgycsőgyulladás. Fertőzést a húgyhólyagba vagy húgycsőbe jutó baktériumok okozhatnak.

A vesefertőzés zavarossá teheti a vizeletet. Ilyenkor fehérje is megjelenhet a vizeletben. A szervezet ugyanis fehérvérsejteket küld harcolni a fertőzéssel szemben.

A kellemetlen szagú vizelet is utalhat vesefertőzésre. Ilyenkor baktériumok szaporodnak el, de a kiszáradásnak is lehet a jele a kellemetlen szagú vizelet.

1 hozzászólás

  1. Rusznák Zoltán

    Köszönöm! A cikk nagymértékben hozzájárul,hogy odafigyeljünk egészségünkre,ezen belül a vesénkre is.Vesekövem nekem is volt,mütétem és húgycsövön keresztül vették ki,nem kellett felvágni a testemet.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük