Ájurédikus ételek csoportonként lerakva fatálkákba, fakanalakba.

Az ájurvéda India tradicionális és holisztikus gyógyászati rendszere. Gyökerei több mint 5000 évvel nyúlnak vissza a múltba. Talán azt gondolja, hogy az ájurvéda komplikált, és biztosan nem lehet egyszerűen alkalmazni, de ez nem így van. Bemutatunk 4 ájurvédikus tippet, melyek nemcsak nagyon hatékonyak, hanem egyszerűen beépíthetők a mindennapokba. Meg fog lepődni, hogy ezek az apró változtatások mennyire javíthatnak az egészségén és közérzetén.

1. tipp: ájurvédikus gyógynövények

Az ájurvéda központok rendszerint rendelkezésre bocsátanak pácienseik számára olyan – gyógynövényekből álló – ájurvédikus termékeket, melyekre azoknak pillanatnyi helyzetükben éppen szükségük van. Egy univerzális gyógynövénykészítmény, mely szinte minden ember és minden alkat számára alkalmas, a Triphala. Ez a legfontosabb és leggyakrabban alkalmazott ájurvédikus gyógynövénykeverékekhez tartozik. Három különböző ájurvédikus gyümölcsből áll, és elsősorban az emésztést, a kiválasztást és a méregtelenítést segíti elő.

2. tipp: ájurvédikus táplálkozási trükkök

Az ájurvédában a táplálkozást egyedileg határozzák meg, azonban öt szabály mindenkire egyformán érvényes:

  • A nap legnagyobb étkezése akkor történjen, amikor a Nap a legmagasabban áll, mivel ekkor a legerősebb az emésztés. A reggeli inkább szerény legyen, mert a szervezet reggel még a méregtelenítési munkával van elfoglalva.
  • Az étkezésekhez ne igyunk, mert ez korlátozná az emésztés tüzét.
  • Általánosságban ne fogyasszunk hideg italokat, hanem meleget. Nem feltétlenül kávéra vagy teára kell gondolni, hanem egyszerűen vízre. A meleg víznek tisztító és emésztést segítő hatása van.
  • Ne együnk fermentálatlan szójatermékeket. A fermentáltakat használhatjuk kis mennyiségben, pl. szójaszósz, tempeh, miszó.
  • A gyümölcsöket legjobb önmagukban fogyasztani, és nem más élelmiszercsoportokkal keverve.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

3. tipp: meleg citromos víz

Egy további egyszerűen alkalmazható tippje az ájurvédának a meleg citromos víz, melyet közvetlenül felkelés után iszunk. A szervezet ilyenkor ugyanis még a méregtelenítési fázisában van. A meleg citromos víz serkenti az emésztést és a kiválasztást, salaktalanítja, tisztítja, és egyúttal vitaminokkal és másodlagos növényi anyagokkal látja el a szervezetet. Melegítsünk fel jó minőségű vizet (szűrt vizet vagy szénsavmentes forrásvizet), és poharanként adjuk hozzá egy fél citrom levét. Előtte tisztítsuk meg nyelvünket az éjszaka lerakódott lepedéktől.

4. tipp: gyömbér

Egy másik tipikus ájurvédikus ital a gyömbértea, melynek kitűnő hatásai vannak az egészségre. Ehhez egyszerűen 2-3 szeletke gyömbért vagy frissen reszelt gyömbért forraljunk fel 200 ml vízzel, majd adjunk hozzá egy fél citrom levét és ízlés szerint egy kanálka mézet. Naponta 2-3 csésze gyömbérteát igyunk. De természetesen nem csak teát főzhetünk a gyömbérből. Több ájurvédikus ételreceptekben is gyakran előfordul ez a gyökér. A gyömbér nagyon erős gyógynövénynek számít, ezért fogyasszuk a lehető leggyakrabban.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Pingback: Három gyógynövény az egészséges emésztésért | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*