fbpx

Az egyik legősibb gyógymód az ájurvéda

Zöld köveken, vízzel teli fatálkában látható orchidea virága.

Egyre többen keresnek olyan életfilozófiákat és gyógymódokat, amelyek természetes módon állítják vissza az egyensúlyt. Ők a szervezetüket komplex rendszerként értelmezik, de főleg a test és lélek egységeként, ezért foglalkoznak természetgyógyászattal.

Ájusz és véda

A világ egyik legrégebbi holisztikus gyógymódja az ájurvéda. Az első feljegyzések ezekről a tanokról 3500 évvel ezelőtt keletkeztek, de feltételezik, hogy már sokkal régebb óta űzték, és szájhagyomány útján terjedt. Az ájurvéda eredetileg Indiából és Srí Lankáról származik, az ottani orvosok még ma is alkalmazzák. A természetgyógyászatnak ez a formája az ájusz és a véda szavakból tevődik össze, ami életet és tudást jelent, tehát nevezhetjük az élet tudományának is.

Az ájurvéda céljai

Az ájurvéda célja, hogy a testet és lelket egyensúlyba hozza, és ebből következően lehetővé tegye a boldog és egészséges életet. Ennek az állapotnak az eléréséhez különös figyelmet fordítanak a táplálkozásra és a belső tisztításra, de a színekre, illatokra és az évszakváltásokra is. Sőt, a saját lakótér kialakításának is jelentősége van.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ájurvéda, az életbölcsesség

Az indiai természetgyógyászatban minden külső hatást három kategóriába, a dósákba sorolnak. Ezek a pitta, a kapha és a váta. A pitta a szervezet hőháztartását szabályozza, valamint az anyagcsere és az emésztőrendszer funkcióit. Az immunvédelemért és a folyadékháztartásért a kapha felel. A váta irányítja a légzést, a keringést, az idegrendszert és az elmét. Ez a három rendszer szabályozza az emberi szervezet minden folyamatát, és minden szinten hatnak. Ha a dósák egyensúlya zavart szenved, betegség alakulhat ki. Az ájurvédás megelőzésben és gyógyításban is alapvetően erre a három szabályozó rendszerre gyakorolnak hatást. A zavart dósa sajátos tulajdonságai alapján lehet intézkedéseket hozni, amelyek azt újra egyensúlyba hozzák, például egy különleges diétával vagy a szervezet belső tisztításával.

Terápia

A diagnózis szokásos módja az ájurvédában a pulzusmérés. Más vizsgálati módszereket is alkalmaznak, mint a testfolyadékok, valamint a haj, bőr és köröm állapotának ellenőrzése. Így állapítja meg az orvos, melyik dósa nincs egyensúlyban. Ezután kidolgozza a megfelelő terápiát, amely több egymásba fonódó kezelést foglal magába, és ennek végén a test és a lélek újra harmóniába kerül egymással.

  1. BALINÉ TÓTH ÁGNES

    Tisztelettel kérem Önöket,-szíveskedjenek nekem az
    ájurvéda módszerről bővebb információt küldeni.Ugyanis: nálam a 3 fő dolog nincs egyensúlyban, ez biztos!! Állandóan izzadok,-és hiába mentem el több orvoshoz, senki nem tudott megfelelő gyógymóddal segíteni.Nem érzem, hogy ideges lennék,-de van lelki alapon olyan esemény az életemben, /el hunyt egyetlen Lányom 1 éve/,melyet nem igazán tudok fel dolgozni.Emellett: 11 éves kisfiú Unokám láthatásáért kell harcolnom. Várom válaszukat. Tisztelettel: Bné T Ágnes

  2. Pingback: Ájurvéda – az ősi holisztikus gyógymód | Gyógyszer Nélkül

  3. Pingback: Vanília – miért az igazit válasszuk? | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük