fbpx

A boka duzzanatának okai

Fiatal nő bokáját fáslizza az orvos a rendelőben.

Talán nincs is olyan ember, akinek az életében legalább egyszer ne duzzadt volna meg a bokája. Ez a probléma legfőképp azokat az embereket sújtja, akik sokat vannak számítógép előtt, azaz sokat ülnek.

Mitől duzzadhat meg a boka? Egyrészt azért, mert a test folyadékait a gravitáció lefelé húzza, főleg, ha nagyon gyakran helyezkedünk el ülő pozícióban. Nagyon sok oka lehet annak, ha rendszeresen bokaduzzanattal küzdünk. Lássunk is most néhányat ezek közül!

A boka duzzanatának az egyik nyilvánvaló oka nem más, mint a boka sérülése. Ilyenkor nagyon sokat jelenthet a gyulladás csökkentése, hiszen ezzel együtt a fájdalmat is csökkenteni tudjuk.

A nagy mennyiségű sófogyasztás is oka lehet a boka duzzanatának. Ez egyrészt vízvisszatartást, majd duzzanatot okoz a bokában. Nem a sófogyasztással van a gond, hiszen erre a tápanyagra is szüksége van a szervezetünknek. Viszont mint mindennel kapcsolatban, a sófogyasztással sem árt a mértéket tartani.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az elhízás, főleg a hasi hízás is csökkenti a szervezetben a nyirokáramlást. A többletsúly és a sok ülés kombinációja a lehető legveszélyesebb, hiszen ezek együttesen még inkább hajlamosítanak az ödémára.

Bizonyos gyógyszerek rendszeres fogyasztása is oka lehet a boka duzzanatának. Ilyenek például egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, a kalciumcsatorna-blokkolók, az antidepresszánsok vagy a cukorbetegség elleni gyógyszerek, amelyek vízvisszatartást is eredményezhetnek.

A láb és a boka duzzanatát a vénaproblémák is okozhatják. A kor előrehaladtával jelentősen meggyengülnek a lábakban a vénák, pedig nagy szükségünk van rájuk, hiszen segítenek a vér szív felé történő pumpálásában. Amennyiben nem tudnak hatékonyan és jól működni, úgy ez a boka duzzanatában nyilvánul meg, de a kisebb-nagyobb visszérgyulladások is ezt az egészségi problémát jelezik. Ennek a kórnak a kiküszöbölésében nagyon sokat segíthet a kompressziós harisnya viselése, de a rendszeres testmozgás is segíthet, illetve az is nagyon hasznos, ha naponta több alkalommal – legalább egyhuzamban negyedórán keresztül – megemeljük a lábainkat. Tegyünk a lábak alá párnákat, vagy az is jó megoldás, ha egy falnak támasztjuk azokat.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük