fbpx

A depresszió leküzdése gyógynövényekkel és életmódváltással

Fekete-fehér képen fiatal nő ül a földön törökülésben, arcát tenyerébe temetve.

Nagyon sok ember szenved a depresszió miatt. Sokféle tényező kiválthatja ezt a betegséget. A depressziós ember gyakran szenved hangulatingadozásoktól és önértékelési zavarokkal is küzd. Jellemző még a depressziós emberre, hogy elveszíti az érdeklődését és nem lel örömet szinte semmiben sem, emellett megjelenhet a rossz alvás és étvágy, illetve alacsony energiaszinttel és rossz koncentrációval is számolnia kell annak, aki depresszióban szenved.

A hormonjaink is hatással vannak a mentális egészségünkre. A nők a havi ciklus ideje alatt szenvedhetnek depressziós tünetektől. Vannak olyan gyógynövények, amelyek fitoösztrogéneket tartalmaznak. Ezek a fitoösztrogének segíthetnek a hormonális egyensúly fenntartásában és ezzel együtt a depressziós tünetek elkerülésében. Ilyen fitoösztrogéneket tartalmazó gyógynövény többek között a vörös lóhere, a szója, a görögszéna vagy a szőlőmagőrlemény.

A pozitív mentális egészség fenntartásában sokféle táplálék lehet a segítségünkre. Ilyenek például az omega-3 zsírsavak, az árpafű, a búzafű, az acai bogyó és az élelmi rostokban bővelkedő táplálékok.

A teljes kiőrlésű gabonák, az ezekből készült kenyerek, péksütemények, tészták, valamint a sovány fehérjék szintén segíthetnek legyőzni a depressziót és a betegséggel együtt járó hangulatingadozásokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Nagyon sok olyan életmódbeli tényező van, ami segíthet enyhíteni a depressziót. Ilyen például az egyes helyzetek azonosítása és elkerülése. Nagyon lényeges, hogy az ember ne csak mindig dolgozzon, hanem ki tudjon kapcsolódni és ápolja a barátságait, hiszen a szociális kapcsolatok is segíthetnek a depresszió elkerülésében.

Az alvásnak is nagy szerepe van a melankolikus hangulat elkerülésében, illetve annak is, hogy elkerüljük az olyan stimulánsokat – például alkohol –, amelyek csak fokozzák a depresszió kialakulásának kockázatait.

A rendszeres testmozgás, a friss levegő és a napfény nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ne legyünk depressziósak. Ezek mind-mind szerotonint szabadítanak fel a szervezetünkben, amelyről köztudott, hogy közreműködik a hangulat fokozásában, a depresszió elkerülésében.

Egyes gyógynövények is segíthetnek az enyhe és a közepesen súlyos depresszió leküzdésében. Ilyen gyógynövény a citromfű, a levendula, az aranygyökér és az orbáncfű.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.