fbpx

A depresszió leküzdése gyógynövényekkel és életmódváltással

Fekete-fehér képen fiatal nő ül a földön törökülésben, arcát tenyerébe temetve.

Nagyon sok ember szenved a depresszió miatt. Sokféle tényező kiválthatja ezt a betegséget. A depressziós ember gyakran szenved hangulatingadozásoktól és önértékelési zavarokkal is küzd. Jellemző még a depressziós emberre, hogy elveszíti az érdeklődését és nem lel örömet szinte semmiben sem, emellett megjelenhet a rossz alvás és étvágy, illetve alacsony energiaszinttel és rossz koncentrációval is számolnia kell annak, aki depresszióban szenved.

A hormonjaink is hatással vannak a mentális egészségünkre. A nők a havi ciklus ideje alatt szenvedhetnek depressziós tünetektől. Vannak olyan gyógynövények, amelyek fitoösztrogéneket tartalmaznak. Ezek a fitoösztrogének segíthetnek a hormonális egyensúly fenntartásában és ezzel együtt a depressziós tünetek elkerülésében. Ilyen fitoösztrogéneket tartalmazó gyógynövény többek között a vörös lóhere, a szója, a görögszéna vagy a szőlőmagőrlemény.

A pozitív mentális egészség fenntartásában sokféle táplálék lehet a segítségünkre. Ilyenek például az omega-3 zsírsavak, az árpafű, a búzafű, az acai bogyó és az élelmi rostokban bővelkedő táplálékok.

A teljes kiőrlésű gabonák, az ezekből készült kenyerek, péksütemények, tészták, valamint a sovány fehérjék szintén segíthetnek legyőzni a depressziót és a betegséggel együtt járó hangulatingadozásokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Nagyon sok olyan életmódbeli tényező van, ami segíthet enyhíteni a depressziót. Ilyen például az egyes helyzetek azonosítása és elkerülése. Nagyon lényeges, hogy az ember ne csak mindig dolgozzon, hanem ki tudjon kapcsolódni és ápolja a barátságait, hiszen a szociális kapcsolatok is segíthetnek a depresszió elkerülésében.

Az alvásnak is nagy szerepe van a melankolikus hangulat elkerülésében, illetve annak is, hogy elkerüljük az olyan stimulánsokat – például alkohol –, amelyek csak fokozzák a depresszió kialakulásának kockázatait.

A rendszeres testmozgás, a friss levegő és a napfény nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ne legyünk depressziósak. Ezek mind-mind szerotonint szabadítanak fel a szervezetünkben, amelyről köztudott, hogy közreműködik a hangulat fokozásában, a depresszió elkerülésében.

Egyes gyógynövények is segíthetnek az enyhe és a közepesen súlyos depresszió leküzdésében. Ilyen gyógynövény a citromfű, a levendula, az aranygyökér és az orbáncfű.

  1. Jánosné Kelemen

    Szép jóreggelt.Évek óta külön albumba teszem az Önök ajánlásait amik NEKEM nagyog hasznosak,Igyekszem betartani felhasználom remélem ez továbbiakban is hasznos lesz ,részben amiről megfeledkezek részben ami újdonság.Köszönöm szépen továbbiakban jó munkát kívánok szeretettel

    1. Köszönjük a visszajelzést, örülünk, hogy írásainkkal hasznára lehetünk, további jó egészséget kívánunk!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük