fbpx

A hosszú élet megannyi titka

Vízparti fapadon idős pár ül összebújva, a kamerának háttal.

A világon talán a japánok élnek a legtovább, amire számtalan magyarázat létezik. A japánok különös gondot fordítanak a rendszeres testmozgásra. Egészséges ételeket vesznek magukhoz minimális húsfogyasztással. Az alkoholt is csak mértékkel fogyasztják és azt is szinte rituálészerűen, nem azért, hogy alkohollal vezessék le a napi stresszt, feszültséget.

A japánok ráadásul hisznek a test, a szellem és a lélek egységében. Úgy vélik, nemcsak a testi egészséggel szükséges törődni, hanem a lélek ápolásával is foglalkozni kell. Ráadásul számukra nagyon fontos szerepe van a családnak, a barátoknak, az összetartozásnak és a szeretetnek. Ezek a dolgok pedig jó hatással vannak a mentális egészségre is. Lássuk, milyen dolgok járulnak még hozzá a hosszú élethez, milyen titka van annak, hogy akár százéves korunkig éljünk?

Nagyon sok kutatást végeztek a házassággal kapcsolatban is. A jó házasság megtartása nagyon lényeges, mert a folyamatos veszekedés nemcsak a mentális egészséget veszélyezteti, de az immunitást is jelentősen csökkenti. Minél sérülékenyebb az immunrendszer, annál nagyobb esélye van a fertőzéseknek, a kórokozók támadásainak és így a betegségek kialakulásának.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A házasságokkal kapcsolatban azt is vizsgálták, hogy mennyire lényeges szerepe van a házasfelek egészségének megőrzésében a rendszeres szexuális életnek. Bebizonyosodott, hogy a rendszeres házasélet nemcsak nyugodt éjszakai alvást eredményez, hanem még a depresszió kialakulásától is megóvhat bennünket.

A napi kikapcsolódás is nagyon lényeges mind a fizikai, mind pedig a lelki egészség megőrzésének szempontjából. Az egyik legjobb kikapcsolódás az olvasás lehet. Kutatások igazolják, hogy a rendszeres olvasás stimulálja az elmét és szoros kapcsolatot találtak a tudósok a rendszeres olvasás és a hosszú élet között.

Természetesen a hosszú életet csakis úgy érhetjük el, ha egészségesen táplálkozunk, azaz rendszeresen fogyasztunk zöldségeket, gyümölcsöket és odafigyelünk a hidratációra.

A ma embere nagyon sokat ül. Márpedig minél több időt tölt el valaki ülve, annál nagyobb lesz az esély az olyan betegségek kialakulására, mint a cukorbetegség, a rákos megbetegedés, a szívbetegség, ráadásul a korai halálozás kockázatai is jelentősen megnőnek.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    A hosszú élet egyik “titka” az értelmes, vagy annak látszó munka. Vannak akik halálukig eredeti munkájukat, sőt hivatásukat űzik. Vannak, akik nyugdíjas korukra valamelyik hobbijukkal élnek tovább. Azok esnek depresszióba és halnak meg hamarabb, akik feleslegesnek érzik magukat és nincs ötletük, hogy mit csináljanak.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük