fbpx

A kevés és a rossz alvás beteggé tesz

Egy zöld háttér előtt egy lila kombinés lány, kezében egy nagy óra.

Alvásra, méghozzá jó és pihentető éjszakai alvásra mindenkinek szüksége van. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a krónikus alváshiány neurodegeneratív betegségeket okozhat. Sajnos Alzheimer-kór is kialakulhat, ha nem jó az alvás minősége és nem tudunk minden éjszaka legalább 7-8 órát aludni.

A kevés alvás valóban oka lehet az Alzheimer-kór kialakulásának? Erre a kérdésre adjuk meg a válaszokat. Az alváshiány jelentősen megnöveli az agyban a béta-amiloid plakk jelenlétét. Ez azért is olyan veszélyes, mivel ez egy metabolikus melléktermék. Amikor ez a plakk felhalmozódik az agyban, nagymértékben romlanak az agysejtek és az idegsejtek megfelelő kommunikációja.

Ha azonban éjszaka jól alszunk, akkor az agyban csökken ennek a plakknak a mennyisége, azaz kevesebb lesz az esélyünk az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulására, mint például a demencia vagy az Alzheimer-kór. Természetesen ezeknek a betegségeknek a kialakulásában nagy szerepe van még a genetikának, az étkezési szokásoknak és az olyan negatív tényezőknek is, mint például a dohányzás vagy a mértéktelen alkoholfogyasztás.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kutatók úgy vélik, hogy az alváshiány miatt nagy mennyiségű béta-amiloid plakk keletkezik az agyban, ami nemcsak az idegrendszeri betegségek kialakulásához vezethet, hanem még a hangulatra is negatív hatást gyakorolhat.

Az alváshiány hosszú távon más egészségügyi gondokat is okozhat. Ilyen lehet például a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma, a magas koleszterinszint, a végbélrák vagy a magas vérnyomás.

Ezen kívül a kevés alvás rossz hatással lehet a memóriánkra és a hangulatunkra is, illetve a stressz kialakulásának kockázatát is megnövelheti, de még a fájdalmunkat is felerősíti, amennyiben nem alszunk eleget.

Ha nem tudunk elaludni, akkor sokat segíthet lefekvés előtt a mélylégzéstechnika, de az illóolajos, nyugtató forró fürdő is hasznunkra lehet a gyors és pihentető alvás elérése érdekében.

 1. Ezzel nem értek egyet!
  Az alvás akkor jó ha felkelünk akkor amikor felébredünk. Akkor is ha ez csak 5-6 óra. Mert ha visszaalszik az ember akkor túlalvás lesz belőle és akkor egyrészt kóros álmok jönnek létre, másrészt fáradtabb lesz tőle az ember! A depresszióra meg sokszor az alvásmegvonás a jó! Magas vérnyomásról dettó ezt olvastam, hogy a túlalvás csak elősegíti azt!
  Egy erős egészséges felnőtt embernek sok a 8 óra.

  1. Kedves Csaba! Az alvásigény minden embernél más lehet, van akinek elég 5-6 óra alvás, de másnak lehet, hogy többre van szüksége. Ha Ön frissen, kipihenten ébred 5 óra alvás után, az azt mutatja, hogy Önnek elég ennyi idő, és ilyenkor valóban nem kell tovább az ágyban maradni. De ha nyúzottan és fáradtan ébred valaki, akkor egyértelműen több időre – akár 8 órára – van szüksége a szervezetének, hogy regenerálódhasson.

 2. Sajnos én már hajnal 2-kor megébredek. Ha visszaalszok nagy nehezen, jönnek a nyomasztó álmok szinte minden nap reggelig. Ezek ellen mit tehetnék? Nagyon megviselnek!

  1. Kedves Kata, valószínűleg pszichés okai lehetnek a rendszeresen visszatérő nyomasztó álmoknak. Esetleg gondolja át, van-e mostanában olyan probléma az életében, amellyel kapcsolatban úgy érzi, hogy nem tudja megoldani és teherként éli meg. Ha vissza tud emlékezni az álmaira, figyelje meg a szituációkat és a szereplőket, ez segíthet közelebb kerülni a problémához. Ha sikerül megtalálni a problémát és lerendezni, nagy eséllyel nyugodtan telnek majd újra az éjszakái.

 3. Én csak altatóval tudok sajnos aludni,mive több betegségem van. Kiderítetlen hasi panasszaim miatt 1 óra alvás után nézem a plafont. Ebből alakult ki a depresszió is. Nagyon fáradt és behes vagyok egész nap.

 4. Katának írom: vizsgáltassa meg a mája működését, úgyanis hajnali 1és 3-kor ez a szervünk a legaktívabb és lehet ebből kifolyólag a 2 órai ébredés. Ne vacsorázzon májat megterhelő ételeket. Javulást!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük