Koriandermagok tálkában és korianderolaj üvegben.

Egyre több baktérium ellen hatástalanok az antibiotikumok, vagyis ezek a baktériumok rezisztenssé válnak. Ami komoly probléma, hiszen ezek a baktériumok akár még halált is okozhatnak, amennyiben nem tudunk ellenük védekezni.

A korianderről és a belőle nyert olajról bebizonyosodott, hogy sok baktérium ellen nagyon is hatásos. Eddig tizenkét baktériumtörzs ellen vetették be hatásosan, köztük az Escherichia coli, a Salmonella enterica, az MRSA és a Staphylococcus aureus ellen. A vizsgált törzsek mindegyike csökkent növekedést mutatott, amikor korianderolajat használtak ellenük.

Bebizonyosodott, hogy a korianderolaj károsítja a baktériumsejtet körülvevő membránt. Ez az olaj szinte gátat épít a sejt és a környezet között, ezzel meggátolja az alapvető folyamatokat, beleértve a légzést, amely végül a baktériumok pusztulásához vezet.

A tanulmány vezetője szerint a korianderolaj természetes alternatívát jelenthet az antibiotikumokkal szemben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A koriander egyik legfontosabb alkotóeleme a linalool, amely eredményesen harcol egyes baktériumtörzsekkel szemben. A vezető kutató megjegyezte, hogy a koriander felhasználása egyszer talán a gyógyszerészeti antibiotikumok természetes alternatívájaként is működhet. Ehhez azonban még további vizsgálatok is szükségesek.

A koriander egy aromás gyógynövény, amelyet a mediterrán konyha hosszú ideje alkalmaz. A mediterrán térségben a koriander az egyik legelterjedtebb illóolaj. Az olajat a koriander növény magjából préselik. Már a korábbi időkben is használták fájdalmak enyhítésére, görcsök kezelésére, émelygés csillapítására, de gombás fertőzéseket is kezeltek a segítségével.

A koriandert kínai petrezselyemnek is nevezik. A gyógynövénynek nincs valami kellemes illata, de nagyon jó hatással van az emésztésre. A koriandermagvaknak fűszeres, citrusos ízük és illatuk van. A gyógynövényt nem csupán a mediterrán, hanem az indiai és a thai konyha is előszeretettel használja. Különleges ízt kölcsönöz a salátáknak, a szószoknak és a savanyúságoknak.

A koriandert használhatjuk fájdalomcsillapításra, mivel antioxidáns, gyulladásgátló és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. A magokból főzött tea relaxáló hatású, hiszen csökkenti a szorongást, míg az olajat helyileg bőrfertőzések kezelésére lehet alkalmazni.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*