fbpx

A kurkumin véd a fluoridoktól

Kurkuma és az abból készült kurkumin.

A fluoridok szoros összefüggésbe hozhatók az Alzheimer-, a Parkinson-kórral vagy más neurológiai betegségekkel, mivel igazoltan károsíthatják a központi idegrendszert. A fluorid megtalálható a fogkrémekben, a foggélekben, egyes étkezési sókban és természetesen a fluoridtablettákban, melyeket a csecsemőknek adnak a fogszuvasodás megelőzésére. Mivel ezen felül a hagyományos mezőgazdaságban fluoridtartalmú peszticideket alkalmaznak, nehéz a fluoridokat teljesen elkerülni. Létezik azonban egy lehetőség, hogy a fluoridok mérgező hatásai ellen védekezzünk. A megoldás neve: kurkumin.

A fluoridok idegmérgek

A fluoridok negatívan hatnak a központi idegrendszer sejtjeire – ahogy ezt már régóta tudjuk. A neurodegeneratív betegségek – mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór – ezért fokozottan kialakulhatnak, ha a fluoridok jelen vannak. A fluoridok – éspedig már kis mennyiségben is – többek között csökkent tanulási képességhez, rosszabb memóriához, akár viselkedészavarokhoz, valamint csökkent intelligenciához is vezethetnek.

Fluoridforrások: só, fogkrémek és hagyományos élelmiszerek

Ennek ellenére a csecsemőknek hónapokon keresztül fluoridtablettákat adnak, mert máskülönben rosszak lennének a fogaik – ezt hitetik el velünk. Fogkrémek és konyhasók adalékanyagaként is olyan masszívan propagálják a fluoridokat, hogy mindenki azt gondolja, nélkülük egyik napról a másikra kihullanának a fogaink.

Nos, sok fluoridforrást célzottan elkerülhetünk – ha nem olyan országban élünk (pl. USA), melynek ivóvizébe is fluoridot adagolnak. Azonban Európában is léteznek fluoridban gazdag ásványvizek, és hogy fluoridozott sót használtak-e a késztermékekben, az gyakran nem is derül ki.

Ráadásul számos növényvédő szer is tartalmaz fluoridokat. Ezeket kizárólag a hagyományos mezőgazdaságban alkalmazzák. Aki tehát hagyományosan előállított élelmiszereket vesz magához, ezzel masszívan növeli az egyéni fluoridszintjét – miközben fogalma sincs róla.

Egy indiai kutatócsoport rájött, hogy a kurkumin – a kurkuma hatóanyaga – védelmet nyújt a fluoridoktól és azok negatív hatásaitól.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kurkumin véd a fluoridoktól

A vizsgálat eredményeit 2014 elején publikálták. A kutatók megfigyelték, hogy a kurkuma rendszeres fogyasztása képes megvédeni az emlősök agyát egy fluoridmérgezéstől. A kurkumin mind a jelen lévő fluoridot képes semlegesíteni, mind az újabban beérkező fluoriddal szemben védi a szervezetet.

A kurkumin közismerten egy erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkező nagyon hatékony antioxidáns, így könnyedén megvéd bármilyen sejtkárosodástól. A kurkumin hatástalanítja a legagresszívabb szabad gyököket is.

Összefoglalva a fluoridok elleni hatékony védelemhez a következő intézkedések alkalmasak:

 • Használjunk fluoridmentes fogkrémet, foggélt, szájvizet stb.
 • Kerüljük a fluoridtartalmú étrend-kiegészítőket.
 • Kerüljük a fluoridozott konyhasót.
 • Részesítsük előnyben a biogazdaságból származó élelmiszereket, amelyeket fluoridtartalmú növényvédő szerek nélkül termesztettek.
 • Fűszerezzük ételeinket rendszeresen kurkumával.
 • Rendszeres időközönként végezzünk kurkuminkúrát. Ez tarthat 30-60 napig. Ennek során naponta pl. 30 mg kurkumint szedjünk testsúlykilogrammonként. Figyeljünk arra, hogy a kurkuminkapszula tartalmazzon piperint, a fekete bors szekunder növényi anyagát. A piperin többszörösére erősíti a kurkumin hatékonyságát.

 1. Gönczy Hajnalka

  T.Cím! Úgy tudom a kurkumát nem ajánlatos szedni epekövesség esetén (évek óta van epekövem ami nem okoz panaszt).
  Kérdésem ez esetben szedhetném-e mégis.Fűszerként használom,ilyenkor nem okoz gondot.

  Másik téma:Alzheimeres nővéremmel rendszeresen szedetem két hónapja napi egy szemet,ez 205mg kurkumoidot jelent naponta.

  Tapasztalat az ízületi problémái nem enyhültek még,
  az alapbetegség stagnál,sőt enyhe romlást tapasztalunk.

  kérdés:mekkora dózis kellene,mert a fenti cikkből azt olvastam ki,hogy 2.1g lenne a napi javasolt dózis,nem sok az egy kicsit? (idézem 30mg/testkilogramm.)

  mennyi idő múlva várható eredmény?

  Üdv.
  Gönczy Hajnalka

 2. Pintérné Annus Rita

  Hol adnak fluoridtablettát a csecsemőknek? Én ilyesmiről nem tudok.
  A kurkumát borssal érdemes kombinálni, ahogy a cikk is említi.

  1. Dr. Gulyás Erika

   Fluorid tablettát hazánkban is adtak az óvodákban, a ’70-es években, majd a ’80-as évek elején a szülőkre bízták az adását. Ezt tudományos vizsgálatokra hivatkozva javasolták az orvosoknak és szülőknek.
   Manapság nem tudom mi az előírás vagy ajánlás. De az összes fogkrémben van fluorid, kivéve a homeopátiás készítményeket.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük