fbpx

A leggyakoribb tünetek cukorbetegség esetén

Cukros fánkba fecskendez inzulint egy doktornő.

45 éves kor fölött mindenkinek rendszeresen ellenőriztetni kellene a vércukorszintjét, mivel ez a betegség szinte észrevétlenül, lopakodva támad az emberre. Sokan még csak nem is gondolják, hogy bizonyos előjelek, tünetek hátterében cukorbetegség áll, hiszen a közérzetükkel alapvetően nincsenek problémák, annak pedig, hogy néha viszket a bőrük, gyakran van gombás fertőzésük, vagy a korábbinál jóval többször kell a mosdóba szaladniuk, nem is tulajdonítanak olyan nagy jelentőséget. Pedig sokan már csak akkor kerülnek orvoshoz, amikor a cukorbetegség súlyos szövődményeket, károkat okozott szerveztükben. A szövődmények között első helyen szerepel a stroke, a látás elvesztése, különféle szívbetegségek és az idegrendszert érintő problémák is.

Cukorbetegségnél tehát sokféle tünet jelentkezhet. Persze egy-egy tünet felbukkanása esetén nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, de azért nem árt az óvatosság és a rendszeres orvosi vizsgálat sem.

A cukorbetegség leggyakrabban előforduló tünetei:

 • A vérnyomás megemelkedik.
 • A magas vércukorszint csökkent látást eredményez. Homályos látáskor azonban még nem kell megijedni, hiszen ha idejében kezelik a cukorbetegséget, akkor a folyamat visszafordítható.
 • A hallás jelentős mértékű károsodást szenved.
 • Gyakran keserítik meg az életét különféle gombás megbetegedések. A gombák és a baktériumok számára ugyanis a cukros környezet maga a Kánaán.
 • A súlyvesztés főként az 1-es típusú cukorbetegségnél fordul elő. Ennek egyik oka, hogy a szervezet folyadékot veszít a sok vizeletürítés miatt, a másik oka, hogy a szervezet nem tudja hasznosítani a vérben lévő cukrot. 2-es típusú cukorbetegség pedig rendszerint azoknál alakul ki, akiknél a hasi zsírpárnák felszaporodnak.
 • Főként idősebb cukorbetegeknél a körmök sárgásan elszíneződnek.
 • Bármilyen seb sokkal lassabban gyógyul, ha az illető cukorbeteg.
 • Cukorbetegséget jelezhet a kellemetlen lehelet, a fogíny betegségei és a szűnni nem akaró bőrviszketés.
 • Gyakori vizeletürítés, emellett megjelenik a fokozott szomjúságérzet.
 • Megjelenik a remegés és az olthatatlan vágy az édességek után.
 • Végtagzsibbadás is jelentkezhet, de ez már a betegség szövődményeként kialakuló idegkárosodás egyik jele.
 • A túl hosszú ideig fennálló fáradtság is jelezheti, hogy valami nincs rendben, a szervezetünkben ez pedig ingerlékenységhez, tartós szomorúság érzéséhez, akár depresszióhoz is vezethet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A tüneteket elolvasva nem kell pánikba esni, de érdemes rendszeresen nézetni a vércukorszintünket, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy a jelentkező egy-két, netalántán több tünet jelentkezését nem cukorbetegség okozza-e. Hiszen nagyon elvetemült betegségről van szó, amely némán, csendben kezdi el romboló munkáját.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük