fbpx

A legveszélyesebb betegségek – 2. rész

Fiatal női kezek tartanak ráncos, idős kezeket.

Nagyon sok olyan betegség van, amely nem csak hazánkban, hanem szerte a világon is a vezető halálokok között szerepel. Az elhízás, a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, az inaktív életmód mind-mind azt eredményezi, hogy előbb-utóbb kialakul valamilyen krónikus betegség vagy olyan betegség, amely nem jelez, nem okoz tüneteket, viszont halállal végződik. Ezért is nagyon lényeges, hogy odafigyeljünk az egészségünkre.

A stroke következtében egy oxigénhiányos állapot jön létre az agyban. Minél később kezdődik el a kezelés, annál több agysejt pusztul el és annál kevesebb esély van a túlélésre. A stroke kialakulásában a magas vérnyomás, a családi halmozódás és a dohányzás játszik kiemelkedő szerepet. Kutatások igazolják, hogy sokkal több nőt érint ez a betegség, mint férfit. A stroke megelőzhetővé válhat, ha egészséges életmódot folytatunk, ha rendszeresen mozgunk és ha elkerüljük a dohányzást.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A világon sokan betegszenek meg COPD-ben, azaz krónikus obstruktív tüdőbetegségben. A COPD kockázati tényezői közé tartozik a dohányzás, a tüdőt irritáló kémiai anyagok, a családi halmozódás és a gyakori tüdőfertőzések gyermekkorban. A COPD nem visszafordítható, nincs rá gyógymód, viszont a megfelelő kezeléssel lassítható a betegség progressziója. Nagyon lényeges, hogy aki ebben a betegségben szenved, kerülje a szennyezett levegőjű helyeket és mindenképpen hagyjon fel a dohányzással.

A cukorbetegség egy olyan krónikus betegség, amely hatással van az inzulintermelésre és annak felhasználására. Amikor a hasnyálmirigy nem tud inzulint termelni, akkor beszélünk 1-es típusú cukorbetegségről. A 2-es típusú cukorbetegség pedig akkor alakul ki, amikor egyrészt a hasnyálmirigy képtelen inzulint termelni, illetve az inzulint nem tudja hatékonyan felhasználni. A cukorbetegség kialakulásában nagy szerepet játszik a túlsúly, a magas vérnyomás, az idősebb kor, az egészségtelen étrend és a testmozgás hiánya. A cukorbetegség nem minden esetben megelőzhető, hiszen a genetikának is szerepe van a kialakulásában. Ha már cukorbetegek lettünk, a szövődményeket elkerülhetjük, ha odafigyelünk az étkezésre, rendszeresen mozgunk, és több rostot fogyasztunk, amelynek jelentős szerepe van a vércukorszint szabályozásában.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük