fbpx

A legyengült immunrendszer jelei – fertőzések, fáradtság, ingerlékenység

Legyengült immunrendszerű, fáradt fiatal lány munka közben az asztalára hajolva alszik.

Ha az utóbbi időben azt vette észre, hogy gyakran betegeskedik, sokat érzi magát fáradtnak és gyakori fertőzésekkel kell megküzdenie, akkor lehet, hogy legyengült az immunrendszere. Milyen jelekből és tünetekből vehetjük észre, ha nem az igazi már a védelmi rendszerünk? Mutatjuk a válaszokat.

Bizonyára észrevette, ha nagyobb érzelmi stressz éri vagy túl sokat dolgozik a munkahelyén, akkor akár influenza, megfázás is könnyedén ledönti a lábáról. Ennek az a magyarázata, hogy a stressz jelentősen leterheli az immunrendszert, amely így már nem tud hatékonyan megküzdeni a különféle kórokozókkal, emiatt sokkal több betegséggel kell számolnunk. A stressz csökkenti a fehérvérsejtek számát a szervezetben, amelyek egyébként a fertőzések leküzdésében lehetnek segítségünkre.

Az normálisnak számít, ha egy felnőtt ember egy évben 2-3 alkalommal megfázik, viszont, ha valaki alighogy kilábal a náthából, a következő héten ismét beteg lesz, jele lehet a legyengült immunrendszernek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha gyakran van hasmenése, székrekedése, emellett fokozott gázképződéssel is meg kell küzdenie, akkor ez azt jelezheti, hogy immunrendszere nincs top formában. A védelmi rendszerünk körülbelül 70 százaléka az emésztőrendszerben található. Az itt élő jótékony baktériumok nemcsak a bélrendszert óvják meg a fertőzéstől, hanem az immunrendszert is. Ha felborul a bélflóra egyensúlya, ez utat enged a vírusok elszaporodásának, a gyulladások és az autoimmun betegségek kialakulásának.

Ha olyan sérülései és sebei vannak a bőrén, amelyek nehezen gyógyulnak, szintén gyanakodni lehet immunrendszeri gyengeségre, a gyógyulási folyamat ugyanis az egészséges immunsejtektől függ. Ha viszont az immunrendszer nem jól működik, akkor a bőr sem tud regenerálódni, és a sebek, a bőr sérülései és gyulladásai is sokkal nehezebben gyógyulnak.

A gyakori fertőzések is a lehetséges immunhiány jelei. A fülfertőzés, a tüdőgyulladás, a krónikus arcüreggyulladás is azt jelzi, hogy szükséges erősíteni az immunrendszert. A gyakori fáradtság is jelezheti, hogy ideje lassítani.

Hogyan erősíthetjük az immunrendszerünket? Leginkább kiegyensúlyozott étrenddel, elegendő alvással, rendszeres mozgással, gyakori kézmosással, az egészséges testsúly fenntartásával, valamint a dohányzás abbahagyásával és a stressz csökkentésével.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük