Vércseppből analizálja a vércukrát egy cukorbeteg személy.

Étkezés után a vércukorszint ideiglenes emelkedése normális. De ha a vércukorszint több óráig emelkedést mutat, az súlyos betegségek fokozott kockázatához kapcsolódhat és növelheti a szívroham kialakulásának esélyét. Jó hír, hogy az étkezés utáni vércukorszint-csökkentés elősegítheti az életkorral összefüggő betegségek megelőzését és az életveszélyes szív- és érrendszeri események kockázatainak csökkenését.

Ha szinte minden étkezés után legalább két óra hosszán keresztül jellemző a vércukorszint drasztikus megemelkedése, az okozhat elhízást, cukorbetegséget, növelheti a szív- és érrendszeri betegségek arányát, de halálozáshoz is vezethet. A normális éhomi vércukorszintet vagy azt a vércukorszintet, amelyet étkezés után két óra múlva is túl magasnak találnak, azt csökkent glükóztoleranciának neveznek. A legutóbbi kutatások kimutatták, hogy a csökkent glükóztoleranciában szenvedők körében 34 százalékkal magasabb a szív-és érrendszeri megbetegedések száma.

A glükóz vagy vércukor oxidálja, károsítja a szívkoszorúér-artériákat. Ez megzavarja a nitrogén-monoxid-termelést, illetve megnöveli az adhéziós molekulák szintjét, amelyek hozzájárulnak az artériás betegséghez és az ehhez társuló artériák szűkületéhez.

A folyamatosan magas vércukorértékek csökkent agyi térfogatot okoznak, illetve zsugorodást okoznak a hippokampuszban és amygdalában, amelyek a memóriában és a kognitív funkciókban is szerepet játszanak.

Mintha a szívbetegség és az agy zsugorodásának kockázata nem lenne elegendő, az étkezés után megnövekedett glükózszint szintén összefüggésbe hozható a demencia, a rák és a gyorsuló öregedés kockázatával. Azonban léteznek olyan természetes terápiák, amelyek szabályozni képesek a vércukorszintet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az eperfalevél-kivonat rendkívül gazdag antioxidánsokban, polifenolokban, flavonoidokban és antociánokban. A vizsgálatok megerősítették a glükóz metabolizmus szabályozásának a képességét, ezáltal csökkentve a vércukorszintet. A kivonatnak nincs mellékhatása, ezzel szemben egyes vércukorszintcsökkentő gyógyszerek bővelkednek benne. Azonban csak akkor kezdje el a kivonat fogyasztását, ha erre a kezelőorvos rábólint.

Az alma héjában koncentrált mennyiségben megtalálható vegyület szintén csökkenti a glükóz- és az inzulinszintet, csökkenti az étkezés utáni vércukorszintet is. Állatkísérletekben ez a vegyület csökkentette a gyulladás, az elhízás kockázatait, a magas vércukorszintet és elősegítette az inzulinrezisztencia megelőzését.

A cirok egy gabona, egy funkcionális táplálék, amelyről úgy találták, hogy mind a glükóz, mind az inzulin szintjét szabályozza. Tanninokban és enzimekben gazdag, javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a cukortermelést a májban.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*