Lágyéksérv sematikus ábrája.

A leggyakoribb sérvbetegségek a lágyéksérv és a rekeszizomsérv. A lágyéksérv elsősorban a férfiakat érinti. A sérv, vagyis a kitüremkedés akkor alakul ki, amikor a hasüreg belső borítása türemkedik ki és itt egy kis tasak jön létre. Ez a tasak a hasban lévő nyomás miatt egyre nagyobb és nagyobb lesz, és egy idő után egy béldarab is beletüremkedik. Ekkor jelenik meg a lágyékban egy duzzanat, amely komoly fájdalmakkal jár együtt. Kezelés nélkül egyre nagyobbá válik a kitüremkedés, amely egyre nagyobb és elviselhetetlenebb fájdalmat generál. A férfiaknál a kitüremkedés akár még a herezacskóba is eljuthat. Ez a probléma már születéskor is kialakulhat, de kiválthatja erőlködés vagy megerőltetés is.

A rekeszizomsérv a gyomrot érinti, vagyis a gyomor egy része a rekeszizmon keresztül felnyomódik a mellkasba. Ez nemcsak fájdalmat okoz, hanem így a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe kerül. A rekeszizomsérv más kellemetlen tünetekkel is együttjárhat. A gyomorégés miatt égető fájdalom jelenik meg a torokban és a mellkasban, a betegek még emellett nehezített nyelésről is beszámolnak. A saváramlás ha hosszú időn keresztül áll fenn, felmarja a nyelőcső falát, amely először fekélyt idéz elő, később vérzést és daganatos elfajulást is okozhat. Ezt a betegséget, mivel mellkasi fájdalommal párosul, gyakran összetévesztik a szívrohammal.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A rekeszizomsérv nőket és férfiakat egyaránt érinthet. Az átlagosnál nagyobb veszélynek vannak kitéve a túlsúlyos személyek és azok, akik dohányoznak. A kezelés attól függ, hogy milyen stádiumban van a betegség. Amennyiben a tünetek enyhék, akkor az étkezésre kell jobban ügyelni, vagyis egyszerre nem tanácsos sokat enni, illetve kerülni kell a zsíros és fűszeres ételeket. A rekeszizomsérvben szenvedő betegnek le kell fogyni és abba kell hagyni a dohányzást, mivel a nikotin fokozza a savtermelést. További hasznos tanács, hogy a beteg ne viseljen szűk öltözetet és az is jó, ha úgy alszik, hogy az ágy fejrészét kissé megemeli. Amennyiben a tünetek súlyosbodnak, akkor gyógyszeres kezelésre vagy akár műtétre is szükség lehet.

A lágyéksérv kezelése általában minden esetben a műtét szokott lenni. Az operációt követő egy hónapban a betegnek tartózkodnia kell az olyan tevékenységektől, amelyek nagy erőfeszítésekkel járnak együtt, de aztán teljes éltet élhet. Az is előfordul, hogy a beteg életkora vagy más betegsége miatt nem kerülhet szóba a műtét, ilyenkor az orvos kívülről nyomja vissza a belet a helyére, amely után a betegnek sérvkötőt kell viselnie.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*