fbpx

A túl sok ülés árthat a mentális egészségnek

Nő kanapén ülve tévé-távirányítót nyomkod unott arckifejezéssel..

Az inaktív és az ülő életmód negatívan hat az egészségi állapotra. A legújabb kutatások szerint azonban minél többet ülünk, annál nagyobb lesz az esélyünk a mentális betegségek kialakulására is. Miért is olyan veszélyes sokat ülni és keveset mozogni? A cikkből kiderülnek a válaszok.

A kevés mozgás amellett, hogy elhízáshoz vezethet, megemeli a vérnyomást és olyan krónikus betegségek kialakulásának a kockázatait növeli meg, mint a szívbetegségek és a cukorbetegség.

A kutatási eredmények abban megegyeznek, hogy a sok ülés valóban káros az egészségre és valóban fokozni tudja a depresszió és más mentális betegség kialakulásának a kockázatait, azonban sok tanulmány azt is leírta, hogy nem feltétlenül alakulnak ki az ülő életmód miatt ezek a betegségek, hiszen nem mindegy, hogy egyes emberek pontosan mivel is foglalkoznak, milyen dolgokat csinálnak, miközben ülnek.

Egy vizsgálatba olyan embereket vontak be, akik sokat ültek. Az egyik csoport tagjai azonban szellemi feladatokat végeztek, azaz nagy volt a kihívás ülés közben: dolgoztak vagy más kreatív tevékenységet folytattak, például varrtak. A másik csoport tagjai passzívan töltötték ülés közben az időt: zenét hallgattak vagy semmilyen tevékenységet nem végeztek, miközben ültek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kutatási eredmények azt mutatták, hogy a depresszió kialakulásának akkor nagyobb a kockázata, ha az illető személy nem dolgozik, hanem valamilyen passzív cselekvést folytat, például tévét néz. A kutatási eredmények arra világítottak rá, hogy az ülő életmód ugyan nagyon megviseli a fizikai egészséget, ellenben ha az ülés valamilyen szellemi és aktív munkával kapcsolódik össze, akkor kicsi az esélye a depresszió kialakulásának.

A kutatók erre különös magyarázatot adtak. Ha ülünk, de semmilyen aktív dolgot nem végzünk, akkor csökken az agy véráramlása, míg aktív cselekedet közben nem tapasztalhatunk ilyen változást az agyban.

A sok ülés emellett még gyulladást is kelt a szervezetben és ez oka lehet a krónikus betegségek kialakulásának, azaz nagyobb lesz az esélye, hogy szívbetegek vagy cukorbetegek leszünk. Főleg ha ezt az ülő és passzív életmódot olyan dolgokkal kapcsoljuk össze, mint a nassolás, ami csak tovább fokozza a betegségek kialakulásának a kockázatait.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Nem közismert, de úgy tudom, szabály, hogy akik képernyős munkahelyn ülnek, rendszeresen szünetet kell, hogy tartsanak (addig se ülnek).Ha megnézzük legközelebbi rokonainkat (orangután, gorilla, csimpánz) ők valahogymásképp ülnek, tanuljunk tőlük.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük