Clostridium okozta fertőzés nagyított képen.

Az autoimmun betegségeknél az immunrendszer védekező sejtjei nem a kórokozókat támadják meg, hanem a szervezet saját szöveteit. Az immunrendszer székhelyeként a bélrendszer döntő szerepet játszik az autoimmun betegségek kialakulásában. Mert ahogyan egy egészséges bélflóra megvéd az autoimmun folyamatoktól, úgy egy beteg bélflóra éppen hogy elősegítheti azokat. Ezért a bélrendszer tisztítása fontos megelőző intézkedést képvisel az autoimmun betegségek ellen.

A bélflóra véd az autoimmun folyamatoktól

Az egészségtelen bélflórának sok negatív kihatása lehet az egészségre, sőt az autoimmun betegségek kialakulásával is összefüggésbe hozzák. Egy belga kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a bélrendszerben konkrétan mely zavarok vezethetnek autoimmun folyamatokhoz. A tudósok megállapították, hogy például egy bizonyos bélbaktérium erős elszaporodása a bélben a nyirokszövetek elváltozásaihoz vezethet. Ezek az elváltozások aztán antitestek képződéséhez vezetnek, amelyek kontrollálatlanul támadják meg a szerveket és szöveteket, mint például a szklerózis multiplexnél. Ezeknek a betegségeknek a kialakulása azonban nem közvetlenül a bélflóra elváltozásai után következik be. A tudományos vizsgálatban a résztvevőknél csak életük későbbi szakaszában fejlődött ki az autoimmun betegség, ha fiatal korukban túl sok volt a bélrendszerükben a Clostridium baktérium.

A Clostridium baktérium autoimmun betegségeket okoz

Hasonló eredményre jutottak két amerikai egyetem vizsgálatai is. A „sterilen” felnövő egereknél nem fejlődött ki reumatoid artritisz. Ez csak akkor történt meg, ha az állatokat 3 hetes korukban Clostridium baktériumnak tették ki. Azonban nem maga a baktérium vezet a kóros autoimmun folyamatokhoz. A baktérium csupán olyan környezetet teremt, amelyben a genetikai hajlam érvényesülhet. Tehát ha valakinek nincs genetikai hajlama ilyen egészségi problémákra, annál a Clostridium fertőzés nem hozza elő az autoimmun betegséget.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A probiotikumok védenek az autoimmun betegségektől

A modern orvostudomány nagyon tehetetlen az autoimmun betegségekkel szemben. Az érintetteknek erős gyógyszereket kell szedniük, amelyek nem feltétlenül hozzák meg a kívánt sikert. Az új kutatási eredmények azonban reményt adnak, hogy ez hamarosan talán változhat. Német tudósok rájöttek, hogy az egészséges bélbaktériumok átültetése a kifejlett egerekből a kölykökbe megvéd az 1-es típusú cukorbetegségtől, egy olyan betegségtől, mely ugyancsak az autoimmun betegségekhez tartozik. Míg a kezeletlen állatok 85%-ában fejlődött ki az 1-es típusú cukorbetegség, az átültetés után ez az arány már csak 25% volt. Meglepte a kutatókat az a felismerés, hogy a bélbaktériumok nyilvánvalóan befolyásolták az állatok hormonrendszerét, és ily módon tudták megakadályozni az autoimmun betegségek kialakulását. Sokat tehetünk tehát a megelőzésben, ha probiotikumokkal felépítjük és óvjuk a bélflóránk épségét.

Ehhez a cikkhez 3 hozzászólás

  1. Üdvözlöm! 43 éves férfi vagyok akinek 5 éve kezdödő reumatoid artritiszét idén áprilisban diagnosztizálták. Fájdalmaim leírhatatlanok még Trexan és szteroid szedése mellett is.Állapotom egyre rosszabb milyen módszert tudna ajánlani??? Válaszát köszönöm!!

  2. Tisztelt címzett! Hashimotó pajzsmirigy alulműködésem van,ebben az esetben is biztosan segithet a probiotikumos kezelés,de milyen készitményt ajánl,milyen dózisban és mennyi ideig javasolt a sze dése? Válaszát köszönve: Horkay Klára

  3. Hashimoto thyreoditis ellen milyen gyógyszert, gyógymódot javasolnak. Tudom hogy van ilyen csak a hazai modern orvoslás még tüneti kezelésnél tart sajnos. Funkcinális vagy integrális terápia (orvosok) és gyógyszerek érdekelnének. A betegség nem gyógyíthatatlan!!! Várom javaskatukat.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*